Sterkt annerledes

Jan Bojer: «Radio lys.»

Jan Bojer er en poetisk anarkist. Iblant en nihilist. Iblant en nyvåknet moralist med gørr i øyelokkene. Iblant forsvinner han totalt, som en aftenstjerne bak drivende ordskyer. Dette forhindrer ikke at han også kan skrive rimede og nesten smukke dikt, men de er unntagelser som ikke bekrefter noe som helst, - bortsett da fra dette likefrem borgerlige: at han har lært seg håndverket først.

Men denne poetiske anarkisten er jo egentlig (eller selvfølgelig) en romantiker. En Sturm und Drang sådan. Når han iblant tilsynelatende vil sprenge språket, er det en opprørers handling, men i hårflagrende lidenskap rettet mot språkets begrensning. Han tror på en kommunikasjonens mulighet ut over alle grenser.

En romantiker er han også i sin dyrkelse av «inspirasjonen». Han nevner ikke sånt ved navn, men det ligger under hele den demonstrative utfoldelsen. Jan Bojer er en nåtidens adept til Baudelaire («Berus Eder»), og til Rimbaud, hvert dikt han svimler i er en «beruset båt». – Og der ble noe sagt. Inspirasjonen nå om stunder kommer ikke av seg selv, man røyker eller svelger eller stikker seg til den. Dikteren nevner et par steder denne bakgrunnen, en passant og sikkert ikke straffelovsmessig fellede. Det er også uvesentlig, jeg mener: om diktene direkte er skrevet i narkorus, eller om de er skrevet ut fra det kunstneriske ideal at de skal se ut sånn.

Jeg selv står jo utenfor. Og mye av dette går meg huller-om-buller forbi, Jan Bojer ville neppe selv ha ventet seg annet. Men som jeg sa i begynnelsen: han greier aldri å spille dilettantisk genial. Han er rytmisk, også i det konvulsiviske. Han babler, vulgaliserer, vrenger ut og inn på syntaks og grammatikk, forandrer ordenes kjønn, - alt sammen i en hatsk kjærlighet til nettoppspråk.

Jeg avstår fra ytterligere kommentarer. Med en (riktignok redigert) samling sitater vil jeg heller presentere Bojer, enn anmelde ham:

«Nyttige folk tjener / på å drepe vårt kosmiske hjem / VÆR IKKE NYTTIG... vi repeterer: / se lukt hør føl: du har en kropp i verden... TENN PÅ DIN KOSMISKE BEVISSTHET / STILL INN PÅ KJÆRLIGHETSVIBRASJONEN! MELD DEG UT AV DØDSSPILLET / ta hue opp av søpla... Følg instinkta dine, menske blir meningsløst i / byen: prøve bli nakne akseptere fungere / aleine sammen mislike maskiner røyke hasj? / Helst ville vi sjølsagt ha elska alt liv / (nærmest for vår egen skyld)... i en amerikanske sivilisasjonen sprenges verden / raskere enn andre steder... men VERDI-INDUSTRIEN kan (på kort varsel) levere / et komplett sett ANTIVERDIER (Deres nabo har sett dem!)... ideologiene er døde / kommunisme drept av stalin / fascisme av hitler / anarkisme av franco / troskisme av trotski / menneskeligheten av mennesker... vil leve som skrivemaskin etter tastenes ordre!»

Som sagt: utvalget var riktignok redigert. Når jeg nå leser det om igjen, synes det meg svært fornuftig også.