Sterkt møte med AC/DC

HAMBURG (Dagbladet): AC/DC er rockhistoriens tøffeste rock'n'roll-band. Nå er de ute med sitt album nummer 16, «Stiff Upper Lip». Dagbladet satt i baksetet med den lille gitarguden Angus Young da bandet var i Hamburg.

Jeg så AC/DC live for første gang en marskveld i 1988.

Klassekompiser grønne av misunnelse. En lilla metallic Ford 17M. Sørpeføre langs Mjøsa, Highway to hell, to Drammen. Åtte semitrailere tomme for utstyr på utsida av hallen, selveste Drammenshallen. Brølet fra 5000 ubesudlede unggutter (sitat Osloavisen dagen etter). Svetten, stanken, trengselen. Riffene som spjærer Drammen. Angus Young. Duckwalk på speed. Den helt gigantiske gitarhelten... Døv og lykkelig på skolen dagen etter.

Oldingen

Hamburg 12 år seinere. Angus er blitt 44, men ser ut som en olding der han skaker seg bortover i hotellresepsjonen og ut i en ventende Mercedes. Jeg hopper inn i baksetet. Angus og Håkon, ikke dårlig.

Han er en usedvanlig liten mann - vi snakker under 1,60 - kledd i dressjakke type hvermannsen og sykkelsko størrelse 37. Høy panne, gråpistrete hår, sliten kroppsholdning og sneipen i munnviken. Over 27 år med rock'n'roll har tatt på:

If you think it's easy doin' one night stands/Try playin' in a rock'n'roll band/It's a long way to the top if you wanna rock'nroll.

Han begynner å snakke.

Gitarlegenden

- Jeg har seks brødre. Alle holdt på med musikk. Gitarspillinga kom av seg sjøl. Jeg bare plukket opp ting fra brødrene mine. Fikk vel den første gitaren da jeg var fem- seks år.

Det var broder Malcolm Young som startet AC/DC i Sydney i Australia etter at hans gamle band Velvet Underground (de het faktisk det!) kollapset.

Året var 1973, lillebror Angus på 14 ble rekruttert som gitarist og søster kom på ideen om å kle på det unge gitarfantomet en skoleuniform. Et band, et image: en gitarlegende var født.

Storebror George Young fikk en viss rockberømmelse allerede midt på 60-tallet med The Easybeats. Vinteren 74/75 produserte han AC/DCs mildt sagt legendariske debutalbum «High Voltage». Etter å ha vært bandets husprodusent fram til livealbumet «If You Want Blood» (1978), er han i år tilbake på «Stiff Upper Lip».

- George har litt av en rock'n'rollhistorie. Han har alltid vært der for oss, enten som storebror eller som rådgiver.

En annen av Angus' gamle kjenninger som bokstavelig talt dedikerte livet sitt til rock'n'roll, var Bon Scott.

Skotten, småkjeltringen, skjørtejegeren. Den arbeidsledige fyllefanten. Ung død og et ikke spesielt vakkert lik. 19. februar 1980. Kvalt i sitt eget spy i Underhill Road i London.

På en dag nær er det 20 år siden Bon Scotts dødsdag når vi møter Angus.

- Bon er på en måte alltid med oss likevel. Han var slik en sterk personlighet. En veldig nær venn også. Jeg glemmer aldri den telefonen som fortalte at Bon var død. Det var en fryktelig telefon å få.

Seinere i år drar Angus, broder Malcolm (46), sanger Brian Johnson (52), bassist Cliff Williams (50) og trommis Phil Rudd (45) på atter en turné. Mye tyder på at det kan bli deres aller siste. Kanskje like greit. Vi elsker dem, men de har strengt tatt gitt sitt til rock'n'roll-historien nå.

Og de har strengt tatt ikke laget et bra album siden 1980. Hvil dere nå, gutter.

- Jeg har jævlig sjelden ferie. Men her i fjor satt jeg for første gang på ti år på ei strand hjemme i Australia. Jeg likte det faktisk. Det var godt å ligge på stranda, bare lene seg bakover og ikke gjøre en dritt, mumler Angus med et glis, rister meg i lanken og hopper ut av Mercen.

<B>FOR SISTE GANG:</B> I år drar Brian Johnson, Angus Young og resten av AC/DC på turné.