Sterkt og spennende om en sagnomsust smugler

Wandrups utvalgte: Ble drept av kokainkongen Escobar.

TRØBBEL: Tom Cruise i hårfin diplomatisk balansegang som storsmugleren Barry Seals i filmen "American Made".
TRØBBEL: Tom Cruise i hårfin diplomatisk balansegang som storsmugleren Barry Seals i filmen "American Made". Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DVD/BLU-RAY: En av de dristigste og mest omtalte kokainsmuglerne i amerikansk historie var Barry Seal, flygeren som på 1970- og 1980-tallet fløy tonnevis med kokain fra Colombia til USA. Historien om ham er fortalt flere ganger, blant annet i en kort sekvens i fjerde episode i første sesong av «Narcos».

Seal er også den historiske skikkelsen bak handlingen i filmen «American Made», regissert av Doug Liman, mannen bak actionfilmer som «The Bourne Identity» (2002) og «Fair Game» (2010). Man har lagt til og trukket fra ganske mye, men Tom Cruise har noe av den happy-go-lucky-galskapen som var kjennetegnet til denne piloten, kalt el gringo loco.

Filmen er spennende og vellagd. Det som stemmer rent faktisk, er at Seal samarbeidet både med Pablo Escobar, CIA og DEA og at dette dobbeltspillet ble eksponert. I en bakomfilm forteller flygerens sønn, Aaron Seal, om sin far og hans skjebne. Dette er også temaet i det første kapitlet i «Det faren min aldri fortalte», den nye boka på norsk av Juan Pablo Escobar. Her snakker sønnen til morderen med sønnen til offeret i en bok som også ellers er skrevet i forsoningens tegn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer