GODE GREP: Repeterende vinkel og distanserte perspektiv forsterker det desperate i situasjonen til den bønnerøykende kjøpesenternissen i tittelnovella, som begynner julaften med å drepe dama si, og likevel prøver å la resten av dagen forløpe som planlagt.
GODE GREP: Repeterende vinkel og distanserte perspektiv forsterker det desperate i situasjonen til den bønnerøykende kjøpesenternissen i tittelnovella, som begynner julaften med å drepe dama si, og likevel prøver å la resten av dagen forløpe som planlagt.Vis mer

Sterkt om å fucke opp grundig

Farvel til forstanden i seriebokdebut.

||| TEGNESERIE: Bare trykket blir stort nok tyr alle til den urgamle naive drømmen om en fjernkontroll til livet.

For et par av karakterene i «STOP.REC.FFWD.» sklir det så langt ut at en slik tankelek til slutt blir mer naturlig enn virkeligheten. Men alt de egentlig kan gjøre er å klamre seg til gamle mentale opptak - eller rett og slett gå fra vettet. For som tittelen antyder er det å spole tilbake aldri noe tenkbart alternativ.

DEBUTANT: Håvard S. Johansen. Foto: LARS MYHREN HOLAND
DEBUTANT: Håvard S. Johansen. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

Jeg snakker da egentlig bare om to av bokas fire fortellinger, både fordi det er disse to som er verdt å snakke om, og fordi begge handler om å fucke opp så grundig at man bare må fortsette, i en fånyttig flukt fra konsekvensene. Og mye av grunnen til at det funker så bra, er at flukten kuttes på et så hjelpeløst ukonkludert tidspunkt at historien blir dinglende videre i leserens hode, slik ekte noveller skal.

Håvard S. Johansen kan muligens virke som et uforskammet ferskt navn til å deise et mer enn to hundre siders påkostet tungvekterverk i fanget vårt, men han briljerer både med tegneferdigheter og fortellertekniske grep. Selv om Øystein Stene og Levi Henriksen har skrevet to av fortellingene, er det alltid Johansens bilder som driver handlingen fremover, med filmatisk flyt og stilsikker oppfinnsomhet i utnyttelsen av sidene.

Sterkt om å fucke opp grundig

Det soleklare høydepunktet her er likevel den bisarre tittelfortellingen, som Johansen også har skrevet selv. Der er alle sidene delt i tre avlange panel, og hver enkelt scene holdes i side etter side med samme monotont repeterende vinkel og distanserte perspektiv. Grepet fungerer perfekt til å forsterke det desperate i situasjonen til den bønnerøykende kjøpesenternissen i hovedrollen, som begynner julaften med å drepe dama si, og likevel prøver å la resten av dagen forløpe som planlagt.

Den tredelte historien som binder boka sammen, derimot, om en hipsterversjon av mannen med ljåen, føles amatørmessig i sammenlikning. Men alt annet mellom disse permene er sterkt nok til at det med fordel kan leses flere ganger. Og det skulle bare mangle, egentlig, både med tanke på prisen og på den vilt lekre innpakningen den har fått.