Anmeldelse: «Systemsprengeren»

Sterkt om det umulige barnet

«Systemsprengeren» vekker mange følelser, og ingen av dem er enkle.

HYL OG SPARK: De fleste har gitt opp Benni på ni år i «Systemsprengeren». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Systemsprengeren»

Drama

Regi: Nora Fingscheidt
Skuespillere: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide
Premieredato: 1. november 2019
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: «Systemsprenger»

«Sterk film om umulig barn»
Se alle anmeldelser

FILM: «Systemsprengeren» er en bråkete film, men så er da også ni år gamle Benni (Helena Zengel) en bråkete unge. Hun hyler og sparker, kan være impulsivt og ustyrlig voldelig, og selv i gode øyeblikk er hun så intens og viljesterk at hun er vanskelig å ha med å gjøre.

Det mumles om tidlige år med vold og traumer. De fleste har gitt opp Benni: Moren, medelevene, de fleste som jobber på krisesenteret der hun allernådigst får bo når hun har blitt kastet ut fra enda et mulig permanent hjem.

En som ikke gir opp, er Micha (Albrecht Schucht), en ung mann, sikker og fysisk sterk, som ser for seg at han få denne raketten av et barn ned på bakken.

Sjarm og frustrasjon

«Systemsprengeren» ville ikke vært i nærheten av å være så god om det ikke hadde vært for lille Helena Zengel, som på et forunderlig og intuitivt vis klarer å gjøre Benni både skremmende og sjarmerende. Du skjønner at folk har lyst til å kaste henne på dør og du skjønner hvorfor de fremdeles prøver å hjelpe til.

Det vekker blandede følelser å se Benni i full utfoldelse: Hun er et barn, et ulykkelig, skadet barn som hyler etter moren, men hun er også i stand til å skade både de som har vært snille og ikke så snille med henne, uten forvarsel og tilsynelatende uten anger. Heldigvis behandles temaet med både letthet og komisk sans av regissør Nora Fingscheidt, som også holder seg for god til å klistre på noe endelig gjennombrudd eller noen stor forsoning.

Barn og traumer

Benni er gjennomgående kledd i skarpt rosa, og når det glimter til, i et traume eller et panikkanfall, lyner det også rosa over lerretet. Slik gir Fingscheidt et bilde av det indre til et barn som bare ikke passer inn i samkvemet, i systemet, og der det forblir et åpent spørsmål om det i det hele tatt er mulig for henne. «Systemsprengeren» er frusterende, pasjonert, provoserende og iblant rørende. Det er en film som vekker følelser, og ingen av dem er rene og enkle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer