Sterkt om hest

«Hest er best», heter det. Noe romanaktuelle Live Bonnevie gjerne skriver under på.

HESTEJENTE: Romandebutant Live Bonnevie.
Foto Hans Arne Vedlog
HESTEJENTE: Romandebutant Live Bonnevie. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Bonnevie er ekte hestejente. Hun har vært hesteinteressert og drevet med hester så lenge hun kan huske.

- Jeg har hatt denne boka i meg lenge, sier hun i møte med NTB. Og forteller litt om handlingen:

- Hovedpersonen Amanda er ei ressurssterk jente med lav selvfølelse. Hun har ikke noe grep om hvem hun virkelig er. Mange opplever at ytre forventninger knyttet til hvem du bør være styrer dine valg. Kort sagt kan jeg si at boka handler om ei jente og hennes prosess mot å bli den hun er ment å være.

Skrev «Hestehviskeren»

«Hestenes klan» er Bonnevies romandebut, men i likhet med hesteinteressen er skrivingen noe som har fulgt henne lenge. Hun er filmmanuskonsulent og har tidligere gått på forfatterstudiet i Bø.

Boka hennes kan beskrives som en episk spenningshistorie om ei 17 år gammel jente - og en hest. Men den er mye mer enn det. Hovedpersonen Amanda Fivels utfordringer er eksistensielle og det hele koker altså ned til en indre selvutviklingsreise.

Historien har forfatteren syslet med i 15 år.

- Jeg skrev på den allerede i 1994. Da het boka «Hestehviskeren». Dessverre for meg så kom det ei bok ut med den tittelen i 1995, skrevet av Nicholas Evans. Han hadde gjort research på de samme tingene som jeg hadde, og jeg forsto at de fleste av poengene i boka mi var oppbrukt. Det var nedtur!

Men Bonnevie ga ikke opp.

- Jeg visste at jeg måtte vende tilbake til dette prosjektet, kunsten ble å finne en annen vei inn i dette materialet. Min egen vei.

Og det kan man trygt si at Bonnevie fant. For boka ligger tett opp til egen livshistorie.

Og ved siden av budskapet om å være tro mot seg selv, sier «Hestenes klan» også en del om hestemiljøet i dag. Forfatteren sier hun inviterer til nytenkning omkring måten hester håndteres på i konkurranse- og ryttermiljøer.

- Speiler oss

Bonnevie har selv vært aktiv konkurranserytter. Og hun forteller at det aller meste Amanda opplever i boka er en dramatisering av noe som har skjedd enten henne selv eller noen andre i hennes nære krets.

De sterkeste sekvensene i boka er kanskje de som beskriver det nesten magiske samspillet som kan oppstå mellom rytter og hest.

- Har du først opplevd å nærmest flyte sammen med - og bli ett - med dette store dyret, så vil du aldri glemme det. Når du med største letthet kommer deg kast i kast oppover lia, eller befinner deg i fritt driv over åpne landskap, det er fantastisk! Jeg håper boka formidler noe av den følelsen. Kanskje kan «Hestenes klan» også få folk til å slutte å stille spørsmål som: «Hvorfor rir du enda? Du er jo ikke akkurat 15 år lengre», ler forfatteren.

- Men hvorfor er det jenter som i størst grad trekkes mot hester?

- Dypest sett tror jeg vi oppfatter hesten som en som kan få oss tilbake til stedet der vi er i balanse, hesten kan bringe oss i kontakt med vår sanne natur. Det er der magien ligger, mener forfatteren. Og legger til:

- Hestene speiler oss innenfra, de leser kroppsspråket vårt. Vår ytre presentasjon gjør ikke inntrykk på dem dersom den ikke henger sammen med vårt indre.

Boka utkommer fra Cappelen Damm torsdag 29. april.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer