Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse «Alt det jeg er»

Sterkt om ødelagt barndom

Emilie vil hjelpe andre. Derfor forteller hun hjerteskjærende om årevis med overgrep.

MODIGE EMILIE: Hun forteller åpent om seks år med seksuelt misbruk. Vis mer

«Alt det jeg er»

5 1 6

Dokumentar

Regi:

Tone Grøttjord-Glenne

Premieredato:

6. mars 2020

Aldersgrense:

Tillatt for alle

Orginaltittel:

«Alt det jeg er»

«Sterkt om misbruk»
Se alle anmeldelser

FILM: 18-årige Emilie har vist en beundringsverdig styrke ved å slippe et filmteam inn i sitt aller mørkeste for å dokumentere forsøkene på å få fotfeste igjen etter år med seksuelt misbruk. I to år har regissør Tone Grøttjord-Glenne fulgt henne tett. Dokumentaren «Alt det jeg er» er blitt noe mer enn en film.

Endringsprosjekt

Teamet kaller det et «nasjonalt endringsprosjekt», der hensikten er å formidle kunnskap og kompetanse til voksne som konfronteres med misbrukte barn. Skole, rettssystem, barnevern, psykiatri, NAV osv. vil ha utbytte av Emilies historie, slik hun formidler den med egne ord.

Og – ikke minst – barn som opplever det samme som Emilie, vil ha en klok stemme å identifisere seg med. Hun har en sterk trang til å formidle det hun har gjennomgått. Emilie har lyst til å bli forfatter, blogger eller støttekontakt for andre i samme situasjon. Hun ser seg selv som en varsler.

Ingen forsto

Hun meldte fra om misbruket da hun var 12 år gammel. Da hadde stefaren forgrepet seg mot henne siden hun var seks. I en hjerteskjærende scene forteller hun om hvordan hun hadde forsøkt å varsle på skolen allerede i tredje eller fjerde klasse ved å si til læreren at hun var «morgenkvalm». Læreren forsto ikke.

Stefaren ble dømt og Emilie ble overtatt av barnevernet. Da hun var 18 valgte hun å flytte hjem igjen til moren og stesøsknene. Problemet var at misbruket måtte være et ikke-tema i hjemmet av hensyn til de små barna. Denne mangelen på åpenhet bidro ikke til å dempe Emilies traumer. Hun ble diagnostisert med posttraumatisk stress-syndrom. Det er jo bare en diagnose, ifølge NAV-kontoret der hun måtte søke om arbeidsavklaringspenger.

En vekker

Det er en vekker å høre noen fortelle med egne ord hvordan en ødelagt barndom manifesterer seg seinere i livet. Filmens styrke er at den fokuserer mindre på selve misbruket enn på slitet med å komme videre. Endringsprosjektet er tvingende nødvendig. .

Hele Norges coronakart