Sterkt om oppvekst på skyggesiden

Ubehagelig sosialrealisme fra dagens London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Amerikanske Elizabeth George skriver bøker få andre krimforfattere gjør etter henne. Og hun har fått mye kjeft, først og fremst fordi hun var frekk nok til å sitte i California og skrive erkebritisk krim med en lord og en arbeiderklassejente som det umake etterforskerparet. Mot alle odds ble bøkene både salgs- og kritikersuksesser, og Elizabeth George begynte etter hvert å takle vanskeligere temaer. Særlig har hun engasjert seg i de omfattende problemene med den britiske storbyfattigdommen som skaper etniske og sosiale motsetninger. Det er også det «Før skuddet falt» handler om, men samtidig foretar Elizabeth George et både originalt og krevende og modig grep som få eller ingen krimforfattere har gjort før henne. Hun tar fatt i hendelsen som avsluttet hennes forrige roman, «Ingen var vitne», da Lord Lynleys gravide kone Helen ble skutt og drept. Den ene av de to gjerningsmennene var bare en ung gutt, og det er hans forhistorie hun forteller i «Før skuddet falt».

Aktuelle saker

Elizabeth George går rett inn i de aktuelle drapssakene fra dagens London, hvor unge svarte gutter blir drept av sine jevnaldrende - og ofte er både offer og gjerningsmann langt under den kriminelle lavalder. Bokas hovedperson heter Joel Campbell, er 12 år gammel og har et lite og utilfredsstillende nettverk rundt seg. Faren ble skutt og drept på gata, moren er innlagt på mentalsykehus, han har en yngre bror som er tilbakestående og en eldre søster som bare er opptatt av sex og dop. Til nå har bestemoren tatt seg av dem, men hun finner ut at hun vil tilbake til Jamaica, og dumper dem like godt utenfor døra til barnas tante, den etter forholdene ressurssterke 40-åringen Kendra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer