Sterkt om oppvekst

Alle som har hatt en barndom burde lese «Jenny».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Den helvetes barndommen» Setningen går som et mantra gjennom Gardells oppvekstromaner fra syttitallets paradisiske Savbyholm utenfor Stockholm. Der vokser Juha opp. Han er nå berømt komiker og uredd homse, men har hatt en barndom med et mobbehelvete. I 2004 får han brev fra «Stygge-Jenny» som sammen med «Soper-Juha» utgjorde taperduoen i klassen. Det vil si, de var en til; Thomas, men han hengte seg.

Ofre og bødler

I brevet forteller Jenny om skoleavslutningen, der hun endelig ble tatt inn i varmen og skjenket full - for så å bli gruppevoldtatt.«Du er med. Du er ikke. Du er med. Du er ikke.» Dette er refrenget i «Jenny», der Gardell spør hva som gjør noen til ofre, og andre til bødler. Hvorfor blir morløse Jenny med smilehullene, til en livredd svartkledd jentunge som lukter vondt og kutter seg selv med barberkniv på baderommet? Handlingen er like grotesk som den er velkjent. Grunnen til at Gardells bøker er så gjennomrystende er hans hemningsløse energi, som muligens er drevet fram av et like hemningsløst raseri. En energi som gjennomtrenger stilen; de rytmiske gjentakelsene, drivet, de originale uredde bildene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer