Anmeldelse: Einar Økland, «Oss imellom?»

Sterkt om «psykotisk sorg»

Fascinerende og fornøyelig, men også rystende lesning fra 80-årsjubilanten Einar Økland.

VIKTIG: Einar Øklands nye essaysamling fungerer utmerket både som inngang til og gjensyn med et av vår tids viktigste forfatterskap. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIKTIG: Einar Øklands nye essaysamling fungerer utmerket både som inngang til og gjensyn med et av vår tids viktigste forfatterskap. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: 17. januar fylte Einar Økland 80 år. Siden debuten med diktsamlingen «Gul dag» i 1963, har den ironiske, jordnære og fabulerende forfatteren utgitt bøker innen de aller fleste sjangre. Foruten dikt, har han skrevet noveller, romaner, skuespill, barnebøker, essays og sakprosa. Da jeg forsøkte å få oversikt over antall utgivelser, kom jeg raskt ut av tellinga. Men så mye er sikkert. Han feirer 80-årsjubileum med å utgi sin noen og åttiende bok!

Rystende lesning

«Oss imellom?» består av trykte og utrykte tekster fra de siste fem årene, og fungerer utmerket både som inngang til og gjensyn med et av vår tids viktigste forfatterskap. Som alltid skriver Økland lekent og lærd, klokt og skarpt om stort og smått. I essayet «Det lomma er full av, renn munnen over med» skriver han intet mindre enn lommenes kulturhistorie.

Med sitt vidd, kunnskap og overraskende observasjoner, kan jeg ikke huske å ha lest noe liknende.

«Oss imellom?» er lærerik, fascinerende og fornøyelig lesning. Men essayet om Georg Johannesen forvandler seg, som jeg skal komme tilbake til, også til rystende lesning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer