Sterkt, sobert og severdig

Sterk, sobert og eminent fortalt om abort og Romania under kommunismen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Cristian Mungiu vant Gullpalmen i Cannes for «4 måneder, 3 uker og 2 dager». Det er lett å forstå hvorfor. Hans sobre fortellerteknikk, der han iakttar hendelsesforløpet med kameraet, mer enn aktivt å fortelle oss hva vi skal føle og se, gir en sterk følelse av å være til stede i historien som ei flue på veggen. Mungiu benytter seg av lange tagninger, tidvis nærmere ti minutter lange. Likevel blir det aldri kjedelig, tvert imot, det bidrar i stedet til å bygge opp en etter hvert klaustrofobisk og trykkende stemning, der hovedpersonens inntrykk sakte glir over til å bli våre egne.

Ulovlig abort

«4 måneder, 3 uker og 2 dager» finner sted i Romania mot slutten av 1980-tallet, under kommunismens tid og Nicolae Ceausescu brutale regime. Filmen begynner midt i en samtale mellom to romvenninner. Den ene kvinnen pakker en koffert. Hun skal noe viktig, men vi vet ikke hva. Likevel forstår vi, på måten hun agerer, at det er noe ubehagelig. Skal hun rømme? Vi vet ikke. Den andre kvinnen, hovedpersonen Otilia, sier at alt er under kontroll. Hun er rolig. Det skal i løpet av filmen forandre seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer