Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sterkt uenig i NRK-ledelsens korsnekt

Dagsrevy-veteranen Einar Lunde.

MENER KORS ER GREIT: Einar Lunde mener NRK må akseptere at deres nyhetsopplesere bærer korssmykker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MENER KORS ER GREIT: Einar Lunde mener NRK må akseptere at deres nyhetsopplesere bærer korssmykker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Korset er så til de grader en del av vår kultur. Og det har vært brukt som smykke i alle år uten at noen har sagt noe på det. At vi har fått nye landsmenn betyr ikke at vi skal gi avkall på det som betyr noe for oss, sier Einar Lunde.

Den nå pensjonerte Dagsrevy-veteranen legger ikke skjul på at han er meget uenig i NRK-ledelsens forbud mot å bære et kors i halsgropa når man leser nyheter på TV - slik det ble nedlagt etter protester på nyhetsanker Siv Kristin Sællmanns korspynt.

- Korset har vært en del av vår kultur i hundrevis på hundrevis av år, og det må vi ikke være redde for å vise, sier Lunde.

Kulturarv - Vi er nordmenn, og dette er en del av vår kulturarv, slår han fast.

- Jeg sier ikke at vi ikke skal respektere andres kultur. Og vi har alle tiders innvandrere i dette landet. Men i møtet med andre kulturer er det viktig å være bevisst på og godt skolert i sin egen kultur, ellers kan den bli visket helt ut. Denne skoleringen må mediene være med på, mener Lunde.

Han sier tilhengere av andre livssyn enn kristendommen bør få bære tilsvarende diskret symboler på sitt livssyn, så lenge smykkene ikke er av en slik art at de tar oppmerksomheten fra nyhetene.

I Danmarks Radio er det ifølge NRK ikke noe problem for en nyhetsoppleser å stille med et religiøst symbol som smykke. I Sveriges Television blir nyhetsankerne imidlertid oppfordret om å unngå det.

Likevel mener Einar Lunde at NRK-ledelsen bør se nettopp til SVT når det gjelder formidling av kristendom i eteren.

- I Sverige sender de gudstjeneste på TV hver eneste søndag formiddag. I Norge skjer det bare en gang i blant. Det er et prioritering jeg er sterkt uenig i. Mellom 80 og 90 prosent av Norges befolkning er tross alt medlem av statskirken, selv om langt færre er aktive kirkegjengere, sier Lunde.

Rekordmange klager I november ble det kjent at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble bedt av ledelsen om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV, noe som skapte sterke reaksjoner.

I dag ble saken tatt opp i Kringkastingsrådet, etter å ha fått inn rekordmange klager.