DEBATT

Debatt: Menneskeverd og egoisme

Sterri gir vår egoisme og våre perverterte idealer legitimitet

Vår egoisme, våre komfortable liv og vår forakt for svakhet kan ikke utgjøre grunnlaget for vår etiske tenkning og politikk.

ILLUSTRASJON: September 2016, malt av Susanne på Mariahuset
ILLUSTRASJON: September 2016, malt av Susanne på Mariahuset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Aksel Braanen Sterri fremstår på mange måter som en typisk representant for vår generasjon. Han er ressurssterk, uredd og intenst tilstedeværende i sosiale medier. Han har vært i rampelyset i noen år allerede, nå som debattredaktør i Dagbladet.

Sterri er skribenten som har skrevet et prinsipielt «forsvar for sorteringssamfunnet» og kalt religion for «en parasitt på den verste delen av menneskehjernen»..

Jeg tror at Sterris synspunkter virker forlokkende på mange, fordi han tar den dominerende filosofien til sin logiske konsekvens. Han trekker konklusjoner som kanskje få våger å trekke, men ut fra premisser som vi utgangspunktet alle deler. Og selve det faktum at Sterri på samme tid virker forlokkende og frastøtende på oss, er et uttrykk for en dypere spenning i vår kultur.

På den ene side: Hvem vil ikke ha større valgfrihet? Hvem vil ikke kunne velge fritt om et foster med kromosomfeil skal frembæres eller ikke? Hvis et foster likevel ikke har menneskeverd, og det vil være mer belastende å få et barn med for eksempel Downs syndrom – hvorfor ikke abortere?

  • Les også Aksel Braanen Sterri «Når skal livet vernes?»

Det vi reagerer på, er når Sterri mener at eugenisk abort ikke bare burde tillates, men at det er etisk uproblematisk. En slik holdning rokker ved våre grunnleggende moralske intuisjoner og vår oppfatning av menneskeverdet som gitt og ubetinget. Det finnes en slik side ved oss. En mer moralsk, kanskje mer irrasjonell side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer