Sterri i stereo

Tom Sterri eier rettighetene til musikalversjonen av Rudyard Kiplings «Jungelboka», som har premiere på Det Norske Teatret i morgen.

Han leier gjerne ut rettighetene, men da med seg selv på lasset.

- Ingen tar fra meg Baloo, sier teatersjefen.

Behagelig hobby

Vi har huket tak i ham mellom prøvene på «Jungelboka» på Det Norske Teatret og kveldens forestilling av «Grease» på Chat Noir. Han bevilger seg en pause på Theatercaféen og snakker gjerne om sin travle hverdag over et karbonadesmørbrød.

- Når man liker det man driver med, er det ikke noe problem å jobbe mye. Problemet mitt er at hobbyen min ble jobb, så nå er jeg uten hobbyer. Jeg prøvde meg på golf, men det skjønte jeg ingenting av. Alle sa at det var så sosialt, men det er jo bare før man begynner. Etter det står alle med hodet ned i hver sin busk og leter etter ballen sin.

- Men du må da gjøre noe annet enn å jobbe?

- Jeg har bestilt Aschehougs verdenshistorie i bokform. Den er kanskje ikke så aktiv, den hobbyen, men den er veldig behagelig. Jeg har mottatt bind 1 og 15.

Tom Sterri er sjef for ABC-teatret og Chat Noir. Det vil si, han er sjef for det blomstrende revyteatret Chat Noir og en nedbrent ruin som en gang var ABC-teatret. Natt til lille julaften eksploderte teatret og ble lagt i ruiner.

Juster består

- Det var et sjokk, selvfølgelig var det det. Men gleden over at ingen menneskeliv gikk tapt er så mye større enn sorgen over tapet av huset. Bare tanken på hvordan det ville ha gått hvis eksplosjonen hadde skjedd under en forestilling, gjør meg svett. Da vi kom ned etter eksplosjonen, fant vi stoler i taket og en diger betongtrapp som hadde flyttet seg. Men vet du hva som var rart? En liten statue av Leif Juster hadde ikke flyttet seg en millimeter. Det var ikke så mye som en sprekk i marmorsokkelen. Den mannen ville ikke ut av teatret sitt, så mye er sikkert. Det får en til å undres, ikke sant?

Tom Sterri ble oppdaget av ABC-sjef Einar Schanke da han og noen venner fikk låne ABC-teatret gratis for å sette opp en amatørrevy.

Gjorde alt

- Schanke kom bort til meg etter premieren og sa: «Du er en revymann. Du skal jobbe her,» forteller Sterri, som samtidig hadde fått et lukrativt tilbud om å bli tekstforfatter i et reklamebyrå.

- Jeg var aldri i tvil, og jeg har ikke angret et sekund. 5000 kroner i måneden for å lære revyfaget fra bunnen var mye mer attraktivt enn en svær årslønn i et reklamebyrå for meg.

ABC-teatrets ansatte telte tre mennesker: en teatersjef (Schanke), en kontorsjef og en teknisk sjef (Sterri).

- Jeg gjorde alt. Fra å feie opp sagmugg etter snekkerne til å skifte lyspærer og kjøre lyd og lys. Og hvis noen av publikummerne spydde, ropte Einar på meg: «Tørk det opp. Det lærer du av,» sa han. Han var ganske streng. Ikke vet jeg hva jeg lærte av å tørke spy, men jeg sa ikke imot, ler Sterri.

Gleder seg


Sterri gleder seg til morgendagens premiere:

- Vanligvis ville jeg ha sittet og skrevet på en ny forestilling til ABC-teatret på denne tida, men der blir det ikke noen forestillinger dette året i hvert fall. Derfor er det gøy å kunne spille, jeg koser meg på scenen hver kveld.