DEBATT

Bioteknologi:

Sterris naive teknologitro

Kan vi la det at genredigering potensielt kan brukes til noe godt, overskygge muligheten av å sende millioner av menneskeliv i døden?

MÅ VÆRE FORSIKTIGE: og ikke lytte til Aksel Braanen Sterris teknologioptimisme, skriver artikkelforfatter. Foto: Anders Grønneberg
MÅ VÆRE FORSIKTIGE: og ikke lytte til Aksel Braanen Sterris teknologioptimisme, skriver artikkelforfatter. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en kommentar i Dagbladet av Aksel Braanen Sterri 19. august 2017 omfavner han genredigering fordi det vil redde menneskeheten fra sykdom. Sterris naive teknologitro kommer tydelig fram om vi gjengir hans innlegg med motsatt fortegn:

På tross av en vitenskapelig og økonomisk revolusjon, er vi fortsatt forsvarsløse mot sykdom og død. Selv ikke ny genredigeringsteknologi gir håp om at vi kan ta nye skritt i vår bekjempelse av lidelse og død. Selv om teknologien har vist seg lovende for noen få formål, vil den aldri kunne brukes til å utrydde sykdommer fra arvematerialet vårt for alltid. (Nye genfeil oppstår av seg selv hele tiden). Og selv om det kan finnes enkelte fordeler med genredigering, vil den alltid kunne misbrukes. Den vil være ekstremt effektiv for å skade og utrydde mennesker og dyr. Dessuten vil den øke forskjellene på jorden.

Kan vi la det at genredigering potensielt kan brukes til noe godt, overskygge muligheten av å sende millioner av menneskeliv i døden? Ja, kan teknologien styre oss mot dårligere liv, har vi en moralsk forpliktelse til å forhindre dens bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer