Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Abortsaken

Sterris snuoperasjon

Helgekommentaren til Aksel Braanen Sterri viser at han tydelig har moderert sin tidligere uttalelse om at mennesker med Downs syndrom ikke kan leve fullverdige liv.

SVEKKET RETTSVERN: Fri abort fram til uke 18 mener vi svekker rettsvernet til fosteret ytterligere ettersom en slik praksis resulterer i at et barns verdi relativiseres til enhver kvinnes valg, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SVEKKET RETTSVERN: Fri abort fram til uke 18 mener vi svekker rettsvernet til fosteret ytterligere ettersom en slik praksis resulterer i at et barns verdi relativiseres til enhver kvinnes valg, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livskvalitet er ikke en objektiv størrelse der noen sitter med fasit på hva som er et godt liv. Det handler derimot om en subjektiv opplevelse der enhver vurderer sin opplevde livskvalitet ut fra eget utgangspunkt. Med andre ord: Alle eier sin egen målestokk.

En undersøkelse av mennesker med Downs syndrom viser nemlig at disse menneskene er lykkelige og tilfredse med eget liv. Av alle de 284 personene som var med i studien svarte nesten 99 prosent at de var fornøyde med livet, 97 prosent likte hvem de selv var, og 96 prosent likte sitt eget utseende.

I Sterris kommentar argumenterer han for å fjerne nemndene og bare «la mamma bestemme». Det er problematisk. Antall uker med selvbestemmelse påvirker abortraten. Sverige har en liberal lov med selvbestemt abort til uke 18. Der er abortraten høyere enn i Norge.

Når vi vet at det er tverrpolitisk enighet om at aborttallene må ytterligere ned, henger det ikke på greip at man samtidig skal åpne for å fri abort fram til 18. uke. Etter uke 12 er det mye vi også kan få vite om fosteret. Vi kan få kunnskap om sykdom, utviklingsavvik og diagnoser – men også om kjønn. Fri abort fram til uke 18 mener vi svekker rettsvernet til fosteret ytterligere ettersom en slik praksis resulterer i at et barns verdi relativiseres til enhver kvinnes valg.

Vi blir stadig forundret over argumentet om at det er et åpenbart gode å innføre fosterdiagnostikk og screening til alle kvinner. Men fosterdiagnostikk som tidlig ultralyd, NIPT og fostervannsprøver har ingen helsebringende effekt – verken for mor eller barn. Metodene har bare til hensikt å lete etter avvik som igjen kan kvalifisere til (sein)abort. I 2012 oppsummerte Kunnskapssenteret forskningen rundt tidlig ultralyd og konkluderte med at det ikke er påvist noen helsegevinst.

Vi har snakket med flere foreldre som er glade for at de ikke visste noe om hva som ventet dem før de fødte et barn med ekstra utfordringer. Informasjon på et tidligere tidspunkt ville satt dem i en umenneskelig situasjon. Noen avgjørelser er nemlig så krevende at de ikke bør tas alene og i en meget sårbar fase av livet.

Vi vil oppfordre Sterri til å bruke sin stemme og oppfordre våre politikere til en økt satsing på tiltak som faktisk realiserer likeverd. Det er ingen skam å snu – igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!