Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Steve (49) hevder han har «selvmedisinert» seg selv med slangegift i over 20 år: - Jeg blir aldri syk

- Smågal, mener reptilekspert Remi Andersen ved Akvariet i Bergen.

(Dagbladet): Steve Ludwin heller slangegift, melket fra sin egen samling med livsfarlige reptiler, i en dispenser med blod.

På få sekunder er blodet blitt tykt og ødelagt, og Ludwin reflekterer over den svært spesielle hobbyen han geskjefter seg med.

- Av og til tenker jeg at dette ikke er særlig bra for kroppen min. Jeg har ingen medisinsk bakgrunn over hodet, og aner jo ikke hva som skjer etter jeg har injisert meg med giften. Dør jeg av dette vil nok mange si «hva var det jeg sa», uttaler den eksentriske mannen i slutten av 40-årene til dokumentarteamet fra Vice.

Amerikaneren har vært bosatt i London siden 1987, og har «immunisert» seg selv med slangegift i rundt 20 år. Ved hjelp av sprøyter injiserer han kroppen med både ren og «utvannet» slangegift.

- Jeg er aldri syk, og har for eksempel ikke hatt influensa på mange år. Når jeg forteller andre hvor gammel jeg er sier de alltid at jeg ikke ser ut som jeg er 46. En lege som tok prøver av huden min ble svært overrasket over hvor ung jeg holder meg, fortsetter han.

- Tok med slanger hjem Som niåring møtte han den kontroversielle herpetologen Bill Haast, som var kjent for sitt livslange arbeid med blant annet å melke giftige slanger til til produksjon av motgift.

LIDENSKAPELIG: Dokumentaren «Venom Superman» ble laget i 2013. Da var Steve Ludwin 46 år gammel. Skjermdump: Vice
LIDENSKAPELIG: Dokumentaren «Venom Superman» ble laget i 2013. Da var Steve Ludwin 46 år gammel. Skjermdump: Vice Vis mer

Haast injiserte også selv med gift for «helsegevinst», og er Ludwins største idol. Bill Haast døde i 2011, 100 år gammel.

- Selv om dette er blitt gjort opp gjennom historien i mange kulturer var han den første vestlige til å bruke slangegift på denne måten. Da jeg flyttet til London begynte jeg å jobbe med reptiler, og tok etter hvert med meg giftige slanger hjem. Der fant jeg ut av melking og injisering på egen hånd, forklarer Ludwin som har hatt flere nær døden-opplevelser.

Bitt av brillekobra - En gang ble jeg bitt av en Øyevippe-hoggorm. Det var som om noen hadde lagt hånda mi på et marmorbord, og slo på lillefingeren min med en slegge. Denne smerten varte i åtte timer. En annen gang ble jeg bitt av en brillekobra som ga meg store vevskader i leggen. Jeg føler meg veldig bra, men er bekymret for effekten dette har på lever og nyrer. De må gjennom så mye drit at det kan være jeg stryker med om noen år.

I kortdokumentaren «Venom superman», signert VICE, som du kan se eksklusivt på DBTV, får vi et innblikk i den farlige hobbyen til Steve.

«Smågal person» En av Norges fremste eksperter på reptiler heter Remi Andersen. Han jobber ved Akvariet i Bergen, og deler samme lidenskap for slanger, men der stopper fellestrekkene med amerikaneren.

Etter å ha sett dokumentaren om Ludwin forstår han godt at filmen vekker reaksjoner.

- Av verdens 3000 slangearter er rundt 20 prosent som er giftige. Det er også disse som sprer mest frykt og fordommer hos mennesker. Når en da i uvitenhet starter i ung alder å melke disse dyrene, og så eksperimenterer med giften på seg selv, tenker jeg det ikke er spesielt lurt. Han vil nok oppleves av seerne som en «smågal person», sier Andersen til Dagbladet.

- Støtter det ikke - Hva tenker du om hans bruk og behandling av slangene?

FARLIG HOBBY: Ludwin drypper først slangegiften på armen før han bruker en sprøyte til å pungtere huden og dermed lede giften inn i blodstrømmen. Skjermdump: Vice
FARLIG HOBBY: Ludwin drypper først slangegiften på armen før han bruker en sprøyte til å pungtere huden og dermed lede giften inn i blodstrømmen. Skjermdump: Vice Vis mer

- Fra de bildene som er vist ser det ut som dyrene var i god kondisjon og terrariene rene og pene. Han håndterer dyrene også bra. Det er derimot ikke ansvarlig å håndtere giftslanger med bare hender.

- Som fagmann, er dette noe du støtter?

- Jeg støtter ikke uansvarlig håndtering av potensielle giftige eller farlige dyr. Slanger har dessverre fått et ufortjent dårlig rykte. Steve forsterker dette inntrykket med deler av det han viser i denne dokumentaren.

Medisinske eksperter Dagbladet har vært i kontakt med ønsker ikke uttale seg om dokumentaren, og refererer til geskjeften som «useriøs heksekunst».

Se alle VICE-dokumenaterene til DBTV her. «Venom Superman» kan du se øverst i saken.

MELKES: Her tapper Steve Ludwin en slange for gift. Senere bruker han en sprøyte til å injisere seg med en «cocktail» av gifttyper. Skjermdump: Vice
MELKES: Her tapper Steve Ludwin en slange for gift. Senere bruker han en sprøyte til å injisere seg med en «cocktail» av gifttyper. Skjermdump: Vice Vis mer
SKEPTISK:  Reptilansvarlig ved Akvariet Bergen, Remi Andersen, støtter ikke «selvmedisinering» med slangegift. Foto: NTB Scanpix
SKEPTISK: Reptilansvarlig ved Akvariet Bergen, Remi Andersen, støtter ikke «selvmedisinering» med slangegift. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media