KOMMENTARER

Donald Trumps gamle sjefstrateg

Steve Bannon hyller metoo: Vil gjøre slutt på ti tusen års historie

Mener metoo er en enda større revolusjon i amerikansk politikk enn Tea Party-bevegelsen.

REVOLUSJON: Steve Bannon er imponert over metoo-kampanjens revolusjonære kraft. Han tror den betyr slutten på patriarkatet. Her driver han valgkamp for republikaneren Roy Moore, som ble beskyldt for rasisme og sex med mindreårige. Moore tapte i et omstridt senatvalg før jul. Foto: JOE RAEDLE /AFP PHOTO / GETTY IMAGES
REVOLUSJON: Steve Bannon er imponert over metoo-kampanjens revolusjonære kraft. Han tror den betyr slutten på patriarkatet. Her driver han valgkamp for republikaneren Roy Moore, som ble beskyldt for rasisme og sex med mindreårige. Moore tapte i et omstridt senatvalg før jul. Foto: JOE RAEDLE /AFP PHOTO / GETTY IMAGES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Du kan si mye om Steve Bannon, men han vet hva en revolusjon er når han ser en. Det gjorde han tidligere i år, da han satt hjemme i sofaen og så på utdelingen av Golden Globe-prisene. Filmbransjen var kledd i svart og Oprah Winfrey holdt sin svulstige «Time’s Up»-tale, en forestilling som fikk demokrater til å drømme om president Oprah.

Bannon skal ifølge et nytt forord til pocketutgaven av boka «Devil’s Bargain», ha vært i fyr og flamme og nærmest skreket til TV-en:

«Dette er enda sterkere enn populisme. Det stikker dypere. Det er primitivt. Det er grunnleggende. De lange svarte kjolene og alt det der – dette er puritanere. Det er anti-patriarkatet.»

Donald Trumps gamle sjefstrateg er verken glad i feminister eller Hollywood-raddiser, men han er definitivt en varm beundrer av revolusjonens kraft. Av å bryte hegemonier og knuse status quo. Han mener metoo-kampanjen, eller anti-patriarkatet som han kaller det, vil ha enda større betydning for amerikansk politikk enn Tea Party-bevegelsen, og at den vil gjøre slutt på «ti tusen år med historie».

Det er Trumps skyld, at oppgjøret har kommet så brått og med en slik rå styrke, erkjenner Bannon. De kunne ikke funnet opp en bedre skurk. Trump er selveste urpatriarken.

Men det er flere tegn enn Bannons revolusjonære giktsmerter som tyder på at de siste åras utvikling i USA har påvirket folks holdninger på en dyptgripende måte. Og kanskje ikke helt slik deler av det demokratiske partiet ønsket etter valgnederlaget høsten 2016.

Identitetspolitikk ble den store syndebukken. Bernie Sanders og hans tilhengere mente demokratene hadde tapt på å dele velgere opp i grupper med ulike og dels motsetningsfylte interesser, på bekostning av den mannlige hvite befolkningen.

Men det siste året har vist at disse interessene kan la seg forene i ett liberalt standpunkt, slik det skjedde under budsjettkrisa for et par uker siden da demokratene samlet seg om å forsvare de såkalte «dreamers», barn av papirløse immigranter.

Flere undersøkelser, blant annet fra anerkjente Pew Research Center, viser at mannlige demokrater snart er på linje med kvinnelige i likestillingsspørsmål. Hvite demokrater nærmer seg svarte velgere i synet på diskriminering og rasisme.

I synet på sextrakassering er et stort flertall av alle demokrater skjønt enige om at det er «et alvorlig problem», mens halvparten av republikanske velgere mener metoo-kampanjen har gått for langt.

Samtidig har disse spørsmålene blitt stadig viktigere i amerikansk politikk de siste årene, ikke bare på grunn av Trump. Republikanernes populisme og fremveksten av alt right-bevegelsen har mobilisert til motstand. Trumps hvite flertall dempet ikke engasjementet hos «Black Lives Matters». Trumps mannssjåvinisme fikk millioner av kvinner til å marsjere i gatene.

Men det er ikke bare kvinner som vil patriarkatet til livs. Det er selve målet hvis du er liberal og progressiv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer