Steve Jobs er død

Tapte mot kreften i natt.

Arkivfoto: REUTERS / SCANPIX
Arkivfoto: REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Apple-gründer og tidligere toppsjef Steve Jobs (56) er død. Han tapte en langvarig kamp mot kreft.

Det offentliggjorde Apple i 01.45-tida norsk tid.

«Apple har mistet et visjonært og kreativt geni, og verden har mistet et fantastisk menneske. De av oss som har vært heldige nok til å kjenne og jobbe med Steve har mistet en kjær venn og en inspirerende mentor. Steve etterlater seg et selskap som bare han kunne ha bygget, og hans ånd vil for alltid være Apples fundament.», skriver selskapet på Apple.com.

Jobs' familie opplyser i en pressemelding at han døde fredfullt, omgitt av familien.

Apple-sjefen ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen i 2004, og fikk levertransplantasjon i 2009. De siste åra har Apples aksjekurs fulgt helsetilstanden hans tett, samtidig som teknologientusiaster har fryktet at han skulle falle fra alt for tidlig.

Presidenten kondolerer Umiddelbart etter at dødsmeldingen ble bekreftet, eksploderte Twitter og nettforumer i kondolanser, genierklæringer og analyser av hva Jobs har betydd for teknologi og design i vår levetid.

Kommentatorer sammenlignet i natt 56-åringen med folk som Edison, Einstein, Ford og Leonardo da Vinci, og USAs president er blant samfunnstoppene som nå kondolerer.

«Jeg og Michelle er triste etter å ha fått høre om Steve Jobs' bortgang. Steve var blant de største amerikanske innovatørene», heter det i en uttalelse fra Barack Obama.

56-åringen trakk seg som toppsjef i Apple 25.august i år, og lot Tim Cook overta rollen. Det skjedde trolig for å begrense uroen i markedet og bransjen etter Jobs' død, som altså viste seg å komme bare en drøy måned seinere.

Startet i garasje Det er i dag mer enn 35 år siden Steve Jobs sammen med Steve Wozniak bygget «Apple 1», selskapets første kommersielle produkt, i garasjen til Jobs' foreldre i Silicon Valley. Den primitive datamaskinen kostet 666 dollar og 66 cent, måtte settes sammen av kunden selv og hadde verken tastatur eller skjerm.

Brukervennligheten økte drastisk, og siden 1976 har Jobs bygd opp selskapet til å bli tidenes teknologieventyr. De siste åra kom en ny bølge  nyvinninger - iTunes, iPod, iPhone og iPad - som har befestet Apple's posisjon som verdensledende og preget hverdagen til hundrevis av millioner mennesker. Jobs fikk også stor betydning for filmindustrien da animasjonsfilmstudioet Pixar, et tapsprosjekt i nesten ti år, i 1995 startet en suksessrekke med «Toy Story», en av tidenes mest innbringende filmer.

Apple-gründerens helt unike posisjon ble i natt understreket av at teknoguruens fans, under en time etter  atnyheten kom, begynte å legge ned blomster, lys og minneord utenfor Apple-butikker i USA.

Steve Jobs etterlater seg kona Laurene og fire barn.

- Gjør plass til det nye Selv var Jobs ikke redd for å snakke om døden. Under en tale til avgangsstudenter ved Stanford i 2005 ordla han seg slik:

«Ingen vil dø. Selv folk som vil til himmelen ønsker ikke å dø for å komme dit. Og likevel er døden destinasjonen vi alle deler. Ingen har noensinne unsluppet. Og det er slik det skal være, for døden er høyst sannsynlig livets beste oppfinnelse. Det er livets endringsagent. Den rydder ut det gamle for å gjøre plass til det nye. Akkurat nå er det nye deg, men en dag ikke så langt fra nå, blir du gradvis det gamle  og blir ryddet bort. Beklager å være så dramatisk, men det er sant.»

1976: Under lanseringen av iPad i fjor viste Jobs fram dette bildet av ham selv og medgründer Steve Wozniak fra Apples spede barndom.
1976: Under lanseringen av iPad i fjor viste Jobs fram dette bildet av ham selv og medgründer Steve Wozniak fra Apples spede barndom. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer