LEVNER INGEN TVIL: Apple-sjef Steve Jobs har ingen tro på Blu-ray-formatet. Foto: REUTERS/Robert Galraith /SCANPIX
LEVNER INGEN TVIL: Apple-sjef Steve Jobs har ingen tro på Blu-ray-formatet. Foto: REUTERS/Robert Galraith /SCANPIXVis mer

Steve Jobs slakter Blu-ray

Mener nedlastbare filmer vil danke ut formatet.

|||Blu-ray-formatet vokser seg stadig større, etter hvert som stadig flere får seg flatskjermer som er i stand til å vise høyoppløselig innhold.

Selv om HD-krigen av mange anses vunnet av Blu-ray, etter at HD-DVD ble slått ut for noen år siden, er det likevel ikke alle som tror at formatet vil overleve som en arvtager etter dvd-diskene.

Blant dem er Apple-sjef Steve Jobs, som er kjent for å være kompromissløs mot formater han mener ikke har livets rett - nå senest Flash-formatet til Adobe, som ikke får innpass på iPhone eller iPad.

Svarte på epost Som svar på et epost-spørsmål fra Mac-brukeren Siva om hvorvidt Blu-ray vil finne veien til Mac-maskinene, kommer et klart og tydelig nei fra Jobs personlig.

- Blu-ray ser mer og mer ut som et av de lyddisk-formatene som dukket opp som arvtagere etter CDen - som i at også dette vil bli danket ut av nedlastbare formater fra nettet, svarte Jobs til Siva.

Som tilsvar på dette, skrev Siva at selv om dette er sant i det lange løp, er det mange fordeler ved Blu-ray i dag, blant annet mye lagringsplass til back-up og høykvalitets video. I tillegg skrev han at markedet for formatet er godt, og at mye av grunnen til at MP3 tok av i sin tid var mangelen på DRM.

Svaret fra Jobs på dette, var som følger:

- Nei, gratis, umiddelbar tilfredsstillelse og enkle prosesser (sannsynligvis i den rekkefølgen) er det som gjorde at nedlastbare formater tok av. Og markedet for nedlastbar film beveger seg raskt i retning av gratis (Hulu) og leie (iTunes), så å lagre kjøpte filmer og tv-serier er ikke et tema.

- Jeg tror du tar feil - vi kan se en rask og bred bevegelse mot gratis streaming og leieinnhold i en tilstrekkelig kvalitet (minst 720p) som kan overbevise de fleste.

Det ser med andre ord mørkt ut for Blu-ray til Mac med det første, samtidig som Jobs' standpunkt muligens gjør det mer sannsynlig at iTunes ikke er langt unna en utvidelse av tilbudet for digital distribusjon - som for eksempel ved streaming. Forhåpentligvis også i Norge.

Spillbransjen Også i spillverdenen er det et spørsmål om hvorvidt Blu-ray vil bli et bredt format. Sony, som har vært med på å utvikle formatet, har i stor grad vært med på å folkeliggjøre Blu-ray ved at det benyttes i PlayStation 3-maskinen - både til spill og film.

Microsoft har på sin side ikke gått over til formatet etter at HD-DVD-formatet de støttet ble slått ut av markedet.

I stedet for å lansere et Blu-ray-tilbehør til maskinen, satser Xbox 360 i stedet på digital distribusjon av HD-film via Xbox Live - en løsning man nå også ser gjøre seg gjeldende på PlayStation 3.