Steve Jobs «var ingen helgen», sier medgründer i Apple, Steve Wozniak

Medgründer er kritisk etter at filmtrailer er sluppet.

De fleste teknologieksperter er enige om at han utførte mirakler, om ikke nødvendigvis teknologisk, så i alle fall kommersielt.

Men den unge Steve Jobs «var ingen helgen», ifølge hans med-gründer Steve «Woz» Wozniak som Jobs startet selskapet sammen med i 1976. Det var Wozniak som var designeren. 

Wozniak har uttalt til fimnettstedet Gizmodo at Jobs var en kompleks karakter som han mener ikke så lett kan komprimeres til en enkel heltefortelling i en film.

Woz kom med uttalelsene samtidig som den første traileren med Ashton Kutcher's tolkning av Steve Jobs i filmen «jOBS» (selvsagt med liten med liten «j» slik Apple bruker liten «i» i sine produktnavn) dukket opp på internett i dag.

Filmen er regissert av Joshua Michael Stern, tidligere mest kjent for «Swing Vote» med Kevin Costner. Pressebildene som er blitt distribuert har vist Kutcher i en reproduksjon av et historisk bilde av Apple-sjefen på hans kontor, og likheten er slående.

Steve Jobs døde 5. oktober 2011 av komplikasjoner som følge av at han ble rammet av bukspyttkjertelkreft. Det er knyttet stor spenning til fimen der Ashton Kutcher altså spiller den berømte Apple-gründeren.

-Angst for filmen - Jeg har en liten angst i meg for at filmen vil portrettere Steve som en helgen som ble misforstått og oversett heller enn en av nøkkelpersonene som ledet Apple gjennom tabbe etter tabbe, sier han og viser til Apple III, LISA og Macintosh.

Han sier at Jobs riktignok kom tilbake til Apple etter å ha forlatt selskapet/blitt sparket i 1985, som den helgen og guden som nå anerkjennes og som mannen som sto bak lanseringen av iTunes, iPod, iPhpnes og iPad, altså alle suksessproduktene som Apple-kundene elsker.

Forandret seg Poenget til Woz er at mannen som kom tilbake var en annen og endret person, langt mer erfaren og reflektert og langt bedre i stand til å drive selskapet.

FIKK JOBBEN: Skuespiller Ashton Kutcher fikk muligheten til å portrettere Apple-gründer Steve Jobs i filmen  «jOBS». Her fra Sundance Film Festival i januar. Foto: AP/ Danny Moloshok/Invision
FIKK JOBBEN: Skuespiller Ashton Kutcher fikk muligheten til å portrettere Apple-gründer Steve Jobs i filmen «jOBS». Her fra Sundance Film Festival i januar. Foto: AP/ Danny Moloshok/Invision Vis mer

-  Vi kan virkelig ha trengt den seinere Jobs i de tidlige årene med Apple, det er hva jeg føler, sier han i filmintervjuet. 

Bråsint Jobs Jobs var en brilliant, men vanskelig og oppfarende og bråsint karakter, ifølge de ulike biografiene som er blitt publisert, det skriver blant annet Huffington Post UK.

Jobs sterke karakter og kreativitet blir oftest trukket fram som suksesskriterier, men også hans hans evne til å avvise og såre menneskene nær ham.

Etter en førvisning tidligere i år uttalte Steve «Woz» Wozniak  at deres relasjon blir portrettert «fullstendig galt» i filmen og dessuten at Jobs motiv i starten bare var å tjene raske penger på hans web-design heller enn å forandre samfunnet. 

LEGENDATISK: Steve Jobs holder en ny iPhone 4 på Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco i 2010.  Foto: AP/Paul Sakuma
LEGENDATISK: Steve Jobs holder en ny iPhone 4 på Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco i 2010. Foto: AP/Paul Sakuma Vis mer