Steve Martin leder Oscar-utdelingen

Etter at alle de faste Oscar-vertene har takket nei til neste års gallashow, har komikeren Steve Martin fått jobben med å lede den tv-sendte filmprisutdelingen i Hollywood.

Billy Crystal takket nei. Planene kolliderte med en ny film han lager, og tiden strakk ikke til. Kveldskomikerne Jay Leno og David Letterman var begge aktuelle, men nådde ikke opp. Whoppie Goldberg ble spurt, men jobben fikk til slutt Steve Martin (51).

Litt erfaring har Steve Martin i Oscar-sammenheng. Seks ganger tidligere har han ropt opp navnet til forskjellige Oscarvinnere fra scenen, og i 1997 introduserte han en av de nominerte til prisen Beste film.

Perfekt for jobben

- Han har alt. Han er filmstjerne, han er morsom, han har stil og han er litterær - han vil rett og slett være en perfekt vert, sier Gil Gates, mangeårig produsent av Academy Awards sin tv-sending.

Steve Martin slo igjennom som skuespiller på 70-tallet. Han begynte i tv-serier, og gikk over til film. Han var opprinnelig stand-up komiker, som ble plukket opp av Hollywoods talenter. Mot slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var han på topp i filmkarrieren som skuespiller.

Fulltids-komiker

Han har spesialisert seg på komedier, en meget vanskelig sjanger, og uten mange Oscar-vinnere. Selv har ikke Martin engang en nominasjon. Utover 90-tallet ble han mer anonym, og dukket opp i filmer som ikke var de store kassasuksessene. I intervjuer har han sagt at han ønsket å forsøke noe nytt, nemlig å skrive manus, både til film og til bokhandlere. For tiden ligger han på bestselgerlistene i New York og Los Angeles, med sin første roman «Shopgirl». Boken er så langt solgt i sju opplag.

Han jobber også som filmprodusent. Han sa en gang at han er så priviligert at han kan ta seg noen friår fra sitt egentlig yrke, for å utforske andre ting som interesserer ham.

På vei tilbake

Steve Martin er på vei tilbake som skuespiller. Siste kassassuksess var med Eddie Murphy i filmen «Bowfinger». Han er snart premiereklar i filmen «Novocaine», en svart komedie han spiller sammen med Helena Bonham Carter. Han kan så lang se tilbake på en karriere som produser for fem filmer, manusforfatter for ti filmer, og han har regissert en gang. Tilsammen har han deltatt i over 50 filmer og fjernsynsproduksjoner.

Martin har ikke vunnet noen Oscar, og han kommenterte utnevnelsen som Oscarvert på følgende måte:

- If you can't win 'em, join 'em

Den 73. Oscar-utdelingen finner sted i Los Angeles 25. mars neste år.