Steve Martin uten lang nese

Svært lite er slik det ser ut når David Mamet forteller, om det nå er på film eller i skuespill. Han har både skrevet og regissert denne sommerlette thrilleren om bedrageri.

Mamet er altså tilbake i god form etter det skrekkelige manuset til «Rivalene». Hans spesialdistanse er å tilsynelatende spille ut alle sine kort, for så å hente fram en joker og snu hele historien.

Nå skjønner man for så vidt fort at i «Mannen fra St. Estephe» er de fleste ute med fusk og fanteri. Spørsmålet er hva som egentlig skjer med Joe Ross (Campbell Scott), en skikkelig og samvittighetsfull mann som har funnet opp Prosessen.

Labyrint

Vi får aldri vite hva Prosessen er, bare at den vil innbringe arbeidsgiveren millioner. På forretningsreise i Karibia møter Joe rikmannen Jimmy Dell (Steve Martin). Joviale Dell ber vår mann levere en pakke for ham og vikler seg dermed inn i en sann labyrint av mysteriøse hendelser. Bare den nesegrust beundrende sekretæren Susan (Rebecca Pidgeon) ser ut til å være tilforlatelig.

Martin uten nese

Regissøren legger ut konspirasjonsantydninger og ledetråder hele veien, i en thriller med behagelig tempo, fint driv, og der dialogen brukes effektivt for å skru opp spenningen. Godt også å se Steve Martin uten kjempelang nese og andre gøyale effekter.

Slutten virker noe lettkjøpt, som om Mamet plutselig fikk motorstopp og ikke orket mer, men da har han holdt oss fanget lenge nok med en underholdende film.