Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Steven Avery er dømt til livstid for drap. Nå vil 275 000 at Obama skal benåde ham

Netflix' ferske dokumentar-serie engasjerer og opprører.

HARD KAMP: Steven Averys rystende livshistorie blir brettet ut i Netflix-dokumentarserien «Making a Murderer». Wisconsin-mannens lange og harde kamp mot rettssystemet har opprørt mange, og nå er flere underskriftskampanjer opprettet for å hjelpe Avery ut av fengsel. Foto: NTB Scanpix
HARD KAMP: Steven Averys rystende livshistorie blir brettet ut i Netflix-dokumentarserien «Making a Murderer». Wisconsin-mannens lange og harde kamp mot rettssystemet har opprørt mange, og nå er flere underskriftskampanjer opprettet for å hjelpe Avery ut av fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Netflix' dokumentarserie «Making a Murderer» har klistret seere til skjermen siden den ble lansert like før jul.

Serien tar for seg historien om amerikaneren Steven Avery, som først sonet 18 år for voldtekt før han ble renvasket. Deretter ble han dømt til livstid i fengsel for drapet på fotografen Theresa Halbach.

Nevøen også dømt Serien tar for seg drapsetterforskningen og den påfølgende rettssaken mot Avery.

I likhet med i voldtektssaken hevdes det også i Halbach-saken at krefter i politiet aktivt kan ha gått inn for å få Avery til å framstå som utvetydig skyldig.

Nevøen Brendan Dassey ble også dømt for mordet på Halbach.

I kjølvannet av Netflix-serien har tusenvis av mennesker skrevet under på flere underskriftskampanjer for å få Avery ut av fengsel, melder Rolling Stone Magazine.

«En vederstyggelighet for rettssikkerheten» Den største underskriftskampanjen, på Change.org, har i skrivende stund over 237 000 underskrifter.

«Averys grunnlovsstridige mishandling i hendene på korrupte lokale politimyndigheter er helt uakseptabel, og er en vederstyggelighet for rettssikkerheten.», heter det blant annet i kampanje-appellen.

Menneskene som har bidratt med sin underskrift mener at Avery umiddelbart bør bli frikjent og benådet av president Barack Obama, og at tjenestemennene i Manitowoc County som var medskyldige i Averys «falske fengslinger bør holdes ansvarlige (...)».

Krever benådning En underskriftskampanje på hjemmesiden til Det hvite hus har nærmere 40 000 underskrifter, men er avhengige av å få over 60 000 underskrifter til innen 19. januar for å utløse en offentlig respons fra amerikanske myndigheter.


Underskriftskampanjen krever at både Avery og hans nevø blir benådet av president Obama:

«Basert på bevismaterialet i Netflix-dokumentarserien «Making a Murderer» sviktet rettssystemet begge menn på pinlig vis, og ødela livene deres komplett.»

Tidligere har kjente fjes som Ricky Gervais, Alec Baldwin og Mandy Moore uttalt at de har latt seg rive med av serien. Førstnevnte gikk så langt som å si at han mente serien fortjente en Nobelpris.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media