Steven Seagal var ikke død

Den gamle b-actionhelten Steven Seagal har gjenoppstått og erobret plassen på kinotoppen i USA.

Når vi hører navnet Steven Seagal er det kanskje ikke kvalitet mange tenker på. Seagal er kjent som en dyktig kampsportutøver, men han er vel ikke verdens beste skuespiller. Det har vært stille om Seagal en lang periode og den største filmens hans har til nå vært «Under Siege» hvor han spilte kokk med hardtslående talenter ombord på et skip som blir overtatt av terrorister.

Etter en rekke filmflopper er det mange som har regnet karrieren til Seagal som død. I helgen beviste han det motsatte. Med actionfilmen «Exit Wound» spilte han inn 19 millioner dollar og slo Julia Roberts og Brad Pitt i «The Mexican» ned fra kinotoppen.

I «Exit Wound» har Steven Seagal tatt av seg noen kilo og droppet den berømmelige hestehalen. Med seg på laget har han den afro-amerikanske rapperen DMX. Seagal spiller en ærlig purk som oppdager et rottereir av skitne politi og korrupsjon.

- Steven er kjempeglad. Det som også er morsomt, er at filmen har gått bra i de afro-amerikanske miljøene, sier distribusjonssjef for Warner Bros, Dan Fellman til Reuters.

«Exit Wound» er Seagals første film på godt over fire år.

Hemmelig agent?

Seagal flyttet til Asia i 1971 hvor han utdannet seg innenfor kampsporten Aikido. Ryktene sier også at han i løpet av tiden i Asia fikk høytstående venner med gode kontakter til CIA. Han returnerte ikke til USA før i 1987 da han startet kampsportskolen Ten Shin Dojo i West Hollywood.

Debutfilmen «Above the Law» er nærmest selvbiografisk, og tar for seg hans forhold til CIA. Seagal hevder selv å vært involvert i sikkerhetsoperasjoner for både biskop Tutu og Anwar Sadat. Hvorvidt han faktisk var involvert i CIAs virksomhet er det ingen som vet. Det er hans ord mot CIAs, og de er selvsagt er tause som østers.

Slaget ved Stalingrad

Bak Seagal på kinotoppen havnet denne helgen historien om det blodige slaget ved Stalingrad under andre verdenskrig. «Enemy at the Gate» spilte inn nærmere 14 millioner dollar - og den europeiske filmen utvider antall visningssteder neste helg.

Filmen handler om en ung russiske snikskytter, Vassili Zaitsev (Jude Law), som blir brukt i det russiske propagandamaskineriet, ledet av Joseph Fiennes. Han egler på seg nazistene som sender sin beste snikskytter (Ed Harris) for å ta livet av ham. Den personlige duellen mellom de to mennene foregår mens Stalingrad bombes til fillebiter i bakgrunnen.

«Enemy at the Gate» er blitt beskyldt for å være historisk ukorrekt. Den britiske historikeren Anthony Beevor sier at filmen er pur fiksjon.

- Jeg er sikker på at duellen i filmen er oppdiktet. Jeg kan ikke finne papirer på at det ble sendt en spesial snikskytter inn for å få has på Vassili Zaitsev. Det er riktig at det foregikk en hard kamp mellom snikskytterne i Stalingrad, men den romantiserte duellen i «Enemy at the Gate» har aldri funnet sted, sier Beevor til Film Unlimited.

På den andre siden vil jo film alltid være en dramatisering, så at alt ikke er historisk korrekt er kanskje ikke verdens undergang?

KRIG: Joseph Fiennes og Jude LawFoto: UIP