Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Steven Spielberg: - Netflix-filmer fortjener ikke Oscar

- Med en gang du dedikerer deg til tv-formatet, er det en tv-film.

DEBATT: Filmregissør Steven Spielberg kommenterer tv-bransjens inntog i filmverdenen. Foto: NTB Scanpix
DEBATT: Filmregissør Steven Spielberg kommenterer tv-bransjens inntog i filmverdenen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmregissør Steven Spielberg (71) har godt over 40 års erfaring fra filmbransjen, og er belønnet med tre Oscar-statuetter siden hans første storsuksess «Haisommer» (1975).

De fikk han for «Schindlers Liste» (1994) og «Saving Private Ryan» (1999). Videre er han nominert til verdens gjeveste filmpris hele 14 ganger. Siste nominasjon fikk han i år for gravejournalistikkhyllesten «The Post».

I disse dager lanserer Spielberg science fiction-storfilmen «Ready Player One», basert på boka med samme navn fra 2011, skrevet av Ernest Cline. I forbindelse med promoteringen plukker han opp den godt kjente debatten om de to tidligere svært atskilte filmformatene tv-film og kinofilm, skriver Deadline.

- Fortjener ikke nominasjon

Forrige uke ble det klart at filmer som har premiere på Netflix, ikke kan konkurrere om den prestisjetunge Gullpalmen under Filmfestivalen i Cannes, ifølge The Hollywood Reporter. Spielberg er langt på vei enig i avgjørelsen.

- Jeg synes ikke at filmer som bare får en symbolsk runde på kino bør kvalifisere til Oscar-nominasjon. Med en gang du dedikerer deg til tv-formatet, er det en tv-film. Er det et bra prosjekt, fortjener du en Emmy, men ikke en Oscar, sier Spielberg til ITV News.

Tv-film har tradisjonelt blitt sett ned på blant filmskapere og filmfans, men i takt med at strømmetjenester som Netflix de siste åra står bak stadig flere, større og gode filmprosjekter, har kvalitet, budsjetter og anseelse økt betraktelig. Utvalget man får hjemme i sofaen gjør at mange heller velger å nyte filmer i stua enn på kino.

- Tv gjør det veldig bra og har masse kvalitet og stå på-vilje, men utgjør en klar og overhengende fare for kinopublikummet, sier Spielberg.

- Kommet for å bli

Risikoen, ifølge en tidligere dyster framtidsspådom fra regissøren, er at smalere og karakterdrevne kvalitetsfilmer risikerer å aldri bli satt opp på kino, som dermed bare vil forbeholdes de største blockbuster-prosjektene.

Men Netflix-dokumentaren «Ikaros», om doping i sportsverdenen, ble tidligere i år belønnet med Oscar for beste dokumentar, og nettstedet Techradar bruker hedersbetegnelsen som et eksempel på at prosjekter som kjøpes opp av Netflix, ikke nødvendigvis er ment for tv-formatet, men får en sjanse nettopp fordi strømmetjenesten satser på godt innhold.

- Enten aksepterer vi at strømming er kommet for å bli og at det utgjør en fristende mulighet for mange smalere, karakterdrevne filmer, som dermed får et hjem de sannsynligvis ikke ville fått. Eller så forbereder vi oss på ei framtid hvor «Pirate's of the Caribbean 12» kan kvalifisere seg til seriøse filmpriser, skriver redaktør Stephen Lambrechts i en kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!