Steven Spielberg

Ønsker du å imponere med din kulturkunnskap? I ukas Fuskeliste får du vite alt du trenger om Steven Spielberg. Denne helgen er det premiere på «Redd menig Ryan».

Aktuell med: «Redd menig Ryan», et krigsdrama om en offiser (Tom Hanks) som får i oppdrag å redde en soldat bak fiendens linjer.
Suksess: «Redd menig Ryan» er allerede en gedigen kritiker- og publikumssuksess. Og forventes å slå knock out på alt annet når årets filmpriser deles ut om et halvt års tid.
Begynnelsen: Unge Steven brukte alt han hadde av lommepenger på Super8-film og laget storslåtte effektfilmer i knøtteformat allerede som tenåring. Uten formell filmutdanning fikk han jobb i TV, hvor han bl.a. regisserte episoder av «Columbo». TV-filmen «Duel» fikk kinopremiere i Europa og imponerte europeiske kritikere. I USA ble «The Sugarland Express» (1974) hans filmdebut. Den fryktede kritikeren Pauline Kael kalte det en «fenomenal debut».
Mer suksess: Gjennombruddet kom med «Haisommer» i 1975. Da var Spielberg bare 28 (Orson Welles var 26 da han laget «Citizen Kane»). Så fulgte «Nærkontakt av tredje grad» (1977) og hans posisjon så ut til å være sikret. Siden har han konkurrert med seg sjøl på toppen av listen over tidenes mest innbringende filmer («Indiana Jones trilogien», «E.T.», «Jurassic Park» og «Jurassic Park: The Lost World»). Som produsent har han hatt fingrene borti et utall (kommersielle) suksesser.
Fiasko: Ikke alt Steven tar på blir til gull. Etter to superhiter på rad gikk han på snørra så det suste med komedien «1941 _ Unnskyld hvor er Hollywood» i 1979. Filmen var et helvete å lage, blant annet grunnet stjernen John Belushis høye dopforbruk. På listen over mindre vellykte filmer står også det romantiske dramaet «Always», «Hook» og «Amistad».
Evig drittunge: Felles for de fleste av Spielbergs filmer er at de sees fra barnets ståsted, og et gjennomgående motiv er en ytre fare som forsøker å ødelegge kjernefamilien. Mange amerikanske filmskjønnere har hatt en ren fest gjennom å spekulere i den dypere meningen (Spielberg kom selv fra et skilsmissehjem), og har kalt ham filmverdenens Peter Pan, gutten som nekter å bli voksen.
Kvinner: Skribenter har også lekt med ord som «abnormal morsbinding» og mener det kan leses ut av hans hovedverker. Han første kone var skuespilleren Amy Irving, hans nåværende er skuespilleren Kate Capshaw (som han traff under innspillingen av «Indiana Jones og de fordømtes tempel»). Capshaw har til tross for sin ektemanns innflytelse ikke gjort stor filmkarriere.
Seriøs: Etter den fenomenale kommersielle medgangen trodde få at Spielberg kunne lage seriøs film. Men med «Purpurfargen», «Solens rike» og aller mest «Schindlers liste», beviste han at de tok feil. Den kunstneriske schizofrenien gjorde ham til en ekte amerikansk helt: En kunstner som også makter å gjøre store penger.
Industri: Som produsent av et enormt utall filmer og TV-produksjoner har Spielberg blitt et varemerke på linje med Walt Disney. Og i likhet med Disney produserer også Spielberg tegnefilm for TV.
Drømmelaget: Sammen med platemogul David Geffen og Jeffrey Katzenberg, tidligere toppsjef hos Disney, dannet Spielberg selskapet Dreamworks SKG i 1994. Etter en treg start er selskapet nå et av de store i Hollywood. Denne uka ligger deres dataanimerte film «Antz» på kinotoppen i USA.
Typisk: Den mest typiske Spielbergfilmen var lenge «E.T». Den innehar alle de spielbergste ingredienser: Uskyld, barndom, eventyr, forstadsmiljø, god moral og nesten uutholdelig sentimentalitet. Men etter filmer som «Schindlers liste» og årets «Redd mening Ryan» har vi fått en ny «typisk Spielberg»: Rå, brutal, usminket og direkte.

Spielberg: Navnet er satt sammen av tyske spiel og berg, og skulle oversatt bety noe slikt som «lekefjell». Kunne ikke fått et mer dekkende navn.