Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Steven Tyler til Nobelkonserten

Aerosmith-vokalisten kommer til Oslo for å hylle fredsprisvinnerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er svært entusiastisk for å kunne levere rock'n' roll til denne fantastiske kvelden, og hedre noen av verdens modigste aktivister, sier den verdensberømte rockeren i en uttalelse formidlet av Nobel-konsertens arrangører.

Med Aerosmith, som albumdebuterte i 1971 og gjorde comeback på slutten av 80-tallet, har 66-åringen skrevet seg inn i musikkhistorien som komponist av og vokalist på klassiske hits som «Sweet Emotion», «Dream On», «Dude (Looks Like a Lady)», «Janie's Got a Gun» og «Walk This Way».

Bandet har solgt 150 millioner album, vunnet fire Grammy-priser og har vært representert i Rock 'n Roll Hall of Fame siden 2001. De har imidlertid sjelden vært å se i Norge, og har bare spilt to konserter her til lands - på Odderøya i Kristiansand i sommer og i Oslo Spektrum i 1993.

Øverste nivå 11. desember kommer Tyler tilbake til den samme konsertsalen når årets fredsprismottakere, Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai, tradisjonen tro hylles av artister med mangeartet bakgrunn i et bredt spekter sjangre.

Tyler, som nylig har avrundet en stor turné med Aerosmith og Slash og nå jobber med sin første soloplate, har tidligere bidratt til humanitært arbeid gjennom blant annet Røde Kors.

Ansvarlig produsent Odd Arvid Strømstad opplever stor interesse rundt årets prisvinnere.

- I år har vi fått artister på øverste nivå, både fra prisvinnernes hjemland og den vestlige verden. Vi er veldig fornøyde med Aerosmiths vokalist Steven Tyler, en av de fremste låtskrivere og vokalister i rockens historie, sier han i en pressemelding.

Dramatiske historier I går ble det kjent at den amerikanske TV-programlederen, sangerinna, skuespilleren og komikeren Queen Latifah er vert for konserten, som i forhold til tidligere år skal ha ekstra fokus på prisvinnerne. De skal blant annet delta på scenen.

- Vi holder jo konserten for å hylle prisvinnerne! Det skulle jo dessuten bare mangle når vi i år har to så veltalende prisvinnere med så dramatiske historier å fortelle. Vi vil også fokusere mer enn tidligere på musikk fra prisvinnernes hjemland og skape Bollywoodfest i tillegg til store, internasjonale stjerner som Steven Tyler og Queen Latifah, sier Nobelkomiteens leder Geir Lundestad.

Den pakistanske superstjerna Ustad Rahat Fateh Ali Khan og britiske Laura Mvula er blant de øvrige artistene. I tillegg gruppa Girls of The World opptre med sin låt «I Am Malala».

Det er dessuten planlagt et fargerikt Bollywood-nummer. Det norske musikkbidraget kommer fra Gabrielle Leithaug (29), sangerinna bak hits som «Ring meg» og «Fem fine frøkner».

Mot undertrykkelse av barn Den tradisjonelle fredspriskonserten har vært arrangert årlig siden 1994 og kringkastes i en rekke land. Tidligere har artister som Paul McCartney, Rihanna, Sting, Alicia Keys, Willie Nelson, Wyclef Jean, Andrea Bocelli, Josh Groban og Bon Jovi stilt opp.

Satyarthi og Yousafzai får i år Nobels fredspris for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom.

Pakistanske Malala Yousafzai (17) er den yngste mottakeren noensinne. Hun hadde gjort seg bemerket som kritisk til Taliban-regimet og som forkjemper for jenters rett til skolegang da hun for to år siden overlevde et attentat der hun fikk flere pistolkuler i kroppen.

Indiske Kailash Satyarthi (60) har i flere tiår bekjempet barnearbeid og står bak organisasjoner som skal ha befridd titusener fra slaveliknende tilstander i en rekke land i den tredje verden.

BERØMT DATTER: Steven Tyler er også kjent som pappaen til skuespiller Liv Tyler, kjent fra «Ringenes herre»-filmene. Foto: NTB Scanpix/AP Photo
BERØMT DATTER: Steven Tyler er også kjent som pappaen til skuespiller Liv Tyler, kjent fra «Ringenes herre»-filmene. Foto: NTB Scanpix/AP Photo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!