Stian og Stine er knallbra

Stian og Stine i barneprogrammet «Reser» på NRK 1 har fått så mye skryt at undertegnede egentlig burde skrive en slakt for å berettige nok en omtale av programmet.

Men det er rett og slett umulig stilt overfor et barne- og ungdomsprogram så fantasifullt laget, og så udelt på barnas premisser.

Bra miks

For dem som ikke har sett «Reser» før, kan halvtimen før Lørdagsrevyen best beskrives som en blanding av Skavlan, Redaksjon 21 og Tande-P for barna. I «Reser» er det aktuelle saker laget for og av barn (i går om en nedlagt skatepark på Kongsberg), humor, intervjuer og to programledere med nærvær så det holder i TV-ruta.

«Reser» behandler sine temaer på en interessant og publikumsvennlig måte og kaster seg på Britney Spears-hysteriet med en solid dose selvironi som jeg skulle tippe går rett hjem hos det unge TV-publikummet. I går lagde Stine Buer en ellevill parodi med en Britney-i-Kina-video; proft framført, koreografert, danset og sunget. Det vitner om innsikt i parodiens hemmelighet: den må være så å si like profesjonelt utført som det parodierte objektet.

Tradisjon

Temaet i «Reser» var barns hobbyer, spesielt hvilke hobbyer foreldre ønsker at barna skal ha. Også her var løsningen TV-messig god, med voksenenqueter og liveintervju med barn. «Reser» er et program i solid Halvsju-tradisjon, og det er viktig å huske på denne stolte tradisjonen nå når spørsmålet om hva NRK skal være dukker opp på ny. «Halvsjutradisjonen» - fra «Ungdommens Radioavis» til «Reser» - er faktisk blant det beste i NRKs folkeopplysningsvirksomhet, hele tida med en oppdatert innpakning tilpasset det aktuelle publikummet. Bakmennene til «Reser» fortjener også sin del av æren, Torjussen og Schjerven på tekst, Grieg Halvorsen på musikk.

TV 2-Kåre har ikke bare problemer med Flatland. Også lørdagen, som Flatland skulle redde, er et problem. Sist lørdag hadde NRK1s Lørdagsrevyen 1008000 seere, mens 21-Nyhetene på TV 2 omtrent bare ble sett av Kåre Valebrokks nærmeste familie, 252000 seere.

Forskjellen har selvsagt med hvilke program som ligger før og etter nyhetssendingene å gjøre. Men Lørdagsrevyen på NRK 1, i går med Nina Owing og Ingolf Håkon Teigene, har etter omleggingen i høst blitt mye mer severdig og gjeninntatt sin posisjon som hele nasjonens nyhetssending.