Stian superstar

Da han var ni år skjønte Stian Boretti at han kom til å bli jævlig god i tennis. Det viste seg å stemme.

HVA: Tennis.

HVOR: Tennisklubber i hele Norge.

PRIS: Racket fra 400 kroner til 5000 kroner. Fem baller for 110 kroner.

LES: www.tennis.no

TENNIS: Fra Henry Cochets plansjer: en dans du aldri skal lære. Fra John Zimmermans fotografier, som dekonstruerer slaget, racketens vinkel når den og ballen møtes, alt før det, alt etter, ikke slik du trodde det var, en blanding av boksing og sjakk, og lange samtaler på telefonen om det mest sexy trekket: volley eller passeringsslag, en bane, et nett, og det denne banen ikke rommer kan du klare deg uten. Arthur Ashes backhand, hvordan han slynget armene vekk fra kroppen og stanset i en posisjon som om han tilkalte hjelp, begge armene i været, Beckers stupdykking ved nettet, McEnroes følsomme håndledd. Til deg selv der på grusbanen, den røde sanden, den gule ballen, angrepet ned langs linjen og kroppen som går inn i slaget og slaget som åpner verden, åpner verden opp.

SLIK BESKRIVER forfatteren Niels Fredrik Dahl sporten som vekker følelser i så mange, mange mennesker i verden. I Norge har vi ikke noen stor tradisjon for tennis. Vi har ingen Bjørn Borg. Ingen muskuløse tvillingsøstre. Ingen turneringer. Ingen divaer. Men nå er visst redningsmannen her. En Messias for norsk tennis. Treneren hans sier i alle fall at forehanden hans er en gave fra Gud. Stian Boretti (20) er langt mer beskjeden. Men han elsker å vinne. I helgen slo han danske Patrick Langvardt i Davis Cup. Tre strake sett. 7-6, 6-2, 7-6.

- Det var den aller deiligste seieren min. Jeg hadde vært så sinnsykt nervøs, jeg klarte ikke å spise.

- HVORDAN FØLES DET når du vinner en så viktig kamp?

- Som en liten black-out. Først tror man nesten ikke det er sant. Så er det bare glede.

Stian svetter på banen på Oslo Tennisklubb. Kroppen hans beveger seg grasiøst og raskt, ballene er knallharde. Stian satser på å bli blant de 50 beste i verden. I toppen er det trangt om plassene.

- Det som er kult med tennis er at det er så utrolig jevnt. Jeg kan slå en topp-100 spiller, mens jeg kan tape for en som er ranket som nr. 1000. Du kan aldri føle deg trygg på banen, selv om du leder. Det er så små marginer.

- Det psykiske er viktig?

- Jeg har tapt mange kamper på å bli sur og grinete. Nå har jeg mye sterkere psyke. Jeg holder kjeft og konser til the bitter end .

SATSER HARDT: Stian Boretti satser på å bli blant de 50 beste i verden.