POPULÆR I USA: Stieg Larssons bøker har solgt i seks millioner eksemplarer i USA. Nå leter amerikanske forlag og bokhandlere etter en ny, skandinavisk krimsensasjon. Foto: BRITT-MARIE TRENSMAR
POPULÆR I USA: Stieg Larssons bøker har solgt i seks millioner eksemplarer i USA. Nå leter amerikanske forlag og bokhandlere etter en ny, skandinavisk krimsensasjon. Foto: BRITT-MARIE TRENSMARVis mer

Stieg Larsson baner vei for Jo Nesbø

USA vil ha mer skandinavisk krim.

||| Stieg Larssons Millennium-trilogi har solgt i over 35 millioner eksemplarer verden over - og seks av dem i USA.

Nå har amerikanerne fått smaken på skandinavisk krim.

Det amerikanske bokmarkedet er vanligvis ikke kjent for å være enkelt å få innpass i for utenlandske forfattere. Men avdøde Stieg Larssons formidable suksess ser nå ut til å kunne åpne dørene for både svenske og norske forfattere.

Det skriver New York Times i en artikkel der Jo Nesbø, Camilla Läckberg og Henning Mankell nevnes blant Larssons mulige arvtakere.

Markedsføres mot Larsson-fansen
- Folk har snakket om Henning Mankell og Stieg Larsson nesten i samme åndedrag. Og nå nevner de Jo Nesbø i samme slengen også, sier Sonny Mehta, styreleder i Knopf Doubleday Publishing Group til avisa.

Jo Nesbø signerte nylig kontrakt med forlaget om utgivelse av tre bøker.

Mankell fikk plass på New York Times' bestselgerliste for aller første gang i mars i år. Og Camilla Läckberg fikk sin første bok utgitt i USA denne uka. Forlaget Pegasus skal etter eget utsagn ha gitt henne et av de største forskuddene de noengang har utbetalt, skriver New York Times.

NYE MULIGHETER: Jo Nesbø. Foto: HÅKON EIKESDAL
NYE MULIGHETER: Jo Nesbø. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Samtidig blir «Hypothermia» av islandske Arnaldur Indridason markedsført direkte mot Stieg Larsson-fans i høstkatalogen til forlaget Minotaur Books.

Egne butikkseksjoner
Nesbø, Läckberg og Mankell ble også nevnt sammen med Liza Marklund og Jens Lapidus i en artikkel av nyhetsbyrået Reuters i slutten av mai. Der het det at «etter suksessen til avdøde Stieg Larsson har krimlitteratur fra et av verdens tryggeste og mest egalitære samfunn funnet en innbringende nisje i bokhandler verden over».

- Vi er heldige som har Stieg Larsson og Henning Mankell til å åpne dører for oss. Vi pleide å dra til Spania for å gjøre promo, men plutselig kom sju spanske journalister til Oslo for å møte oss, sa Jo Nesbø til nyhetsbyrået.

Svensk krim har fått sin egen hylle i mange tyske bokhandler, ifølge Reuters. Og etter sukessen til Stieg Larsson fikk skandinavisk krim sin egen avdeling i bokhandelen Powells Books i Portland, Oregon, skriver New York Times.

NYE MULIGHETER: Camilla Läckberg.   Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / DAGBLADET
NYE MULIGHETER: Camilla Läckberg. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / DAGBLADET Vis mer

Den tredje og siste boka i Millennium-trilogien har fått tittelen «The girl who kicked the hornet's nest» i USA. Den gikk til topps på bestselgserlista til verdens største nettbokhandel, Amazon.com, allerede før ble sluppet på det amerikanske markedet 25. mai, skrev Reuters.