Stieg Larsson-enke raser mot sexreklame

Mener Larsson aldri ville akseptert bokkampanje.

FORBANNET: Eva Gabrielssson var avdøde krimforfatter Stieg Larssons samboer i 32 år. Hun er kraftig provosert over hvordan hans bøker blir promotert i Storbritannia. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
FORBANNET: Eva Gabrielssson var avdøde krimforfatter Stieg Larssons samboer i 32 år. Hun er kraftig provosert over hvordan hans bøker blir promotert i Storbritannia. Foto: Adrian Øhrn Johansen / DagbladetVis mer

«Hvilken jente ønsker du deg til jul?»

Med dette spørsmålet som slagord skulle britene lokkes til å kjøpe Stieg Larssons «Millennium»-trilogi i julegave.

I tillegg ble en lettkledd kvinne trykket på fronten til hver av de tre bøkene.

- Respektløst Denne reklamekampanjen gjør Larssons mangeårige kjæreste, Eva Gabrielsson, svært forbannet på forlaget Machelose Press.

- Det er respektløst overfor bøkene og de mange leserne. Det virker som om de ikke vet hvilke bøker det er de selger, sier Gabrielsson til danske Politiken, og er overbevist om at den nå avdøde forfatteren aldri ville ha tillatt det.

Enka, som har vært i en årelang konflikt med Larssons familie angående arv, synes det er et grotesk sammenfall at en bok med tittelen «Menn som hater kvinner» kan bli markedsført med ordene «Hvilken jente ønsker du deg til jul?».

- Trafficking Dette er ikke Gabrielsson alene om.

Kampanjen har tidligere blitt klaget inn til organet «Advertising Standards Authority» av den britiske kvinnen Satdeep Grewal.

Hun argumenterte med at annonseteksten var med på å gjøre kvinner til objekter og i virkeligheten var en slags «trafficking».

KONTROVERSIELL: Denne reklamen har fått Stieg Larssons enke til å reagere. Foto: Skjermdump/Quercus Books
KONTROVERSIELL: Denne reklamen har fått Stieg Larssons enke til å reagere. Foto: Skjermdump/Quercus Books Vis mer

Men klagen ble avslått med følgende begrunnelse:

- Jeg kan forstå at du finner annonsen støtende fordi du mener teksten gjør kvinner til objekter. Selv om jeg anerkjenner din holdning, mener vi det er mindre sannsynlig at annonsen generelt blir fortolket på den måten, skrev «Advertising Standards Authority».

Svarer ikke Organets avslag ser ikke ut til å redusere Gabrielssons frustrasjon.

- Det er jo ikke et spørsmål om hva et offisielt organ mener, men hva leserne mener, sier hun.

Larsson-bøkene blir gitt ut i Storbritannia av Machelose Press, en avlegger av Quercus Books. De har ikke svart på Politikens henvendelser.