Stieg Larsson topper to boklister

Svensk krimsuksess.

(Dagbladet.no): Stadig flere lesere oppdager Stieg Larssons krimbøker. Nå har han klart kunststykket å toppe to boklister samtidig.

Den første boka, «Menn som hater kvinner», ligger øverst på lista for pocket- og billigbøker. Bok nummer to, «Jenta som lekte med ilden», kom ut for to uker siden og har nå gått rett til topps på lista for skjønnlitteratur.

Salanders fortid

«Dette er krim av forbløffende høy klasse,» skrev Dagbladets anmelder Kurt Hanssen om boka.

Den handler i stor grad om fortiden til datageniet Lisbeth Salander, som leserne ble kjent med i den første boka. Nå får vi blant annet vite hvorfor hun er umyndiggjort.

Stieg Larsson døde i 2004, bare 50 år gammel, og rakk aldri å se bøkene sine utgitt. Han etterlot seg i alt tre ferdige manuskripter, i tillegg til et påbegynt. De to første solgte til sammen 600 000 eksemplarer i Sverige, ifølge Dagens Næringsliv.

Mange barnebøker på lista

Håvard Melnæs\' Se og Hør-bok topper fortsatt lista for generell litteratur, mens «Heia Mamma» av Anne Lindmo og Helle Vaagland har klatret til andreplass.

SUKSESSFORFATTER: Stieg Larsson topper både lista for skjønnlitteratur og pocket. Foto: FRA GYLDENDAL
SUKSESSFORFATTER: Stieg Larsson topper både lista for skjønnlitteratur og pocket. Foto: FRA GYLDENDAL Vis mer

Vi registrerer også at seks av 15 bøker på lista over mestselgende skjønnlitteratur er bøker for barn og ungdom. Øverst, på sjuendeplass, ligger Christopher Paolinis «Den eldste. På åttende- og ellevteplass ligger Ronne Randalls billedbøker «Lamungen» og «Andungen».