TIL MOTMÆLE: Faren Erland og broren Joakim Larsson forvalter rettighetene til Stieg Larssons forfatterskap og synes kritikken er trist. Foto: NTB SCANPIX
TIL MOTMÆLE: Faren Erland og broren Joakim Larsson forvalter rettighetene til Stieg Larssons forfatterskap og synes kritikken er trist. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Stieg Larssons famile forsvarer seg mot «gravplyndrer-kritikken»

- Beklagelig og trist.

(Dagbladet): Stieg Larssons bror, Joakim Larsson, imøtegår den nye kritikken mot den nye Millennium-boka.

27. august gir Gyldendal forlag ut den omstridte boka «Det som ikke dreper oss».

Forfatteren Stieg Larsson døde i 2004, og den frittstående oppfølgeren er ført i pennen av David Lagercrantz.

Den samme forfatteren skrev også den omstridte boka om fotballegenden Zlatan.

Forrige uke gikk barndomsvenner av den kjente, avdøde svenske forfatteren ut og kritiserte familien for måten den ivareta rettingene til Stieg Larssons forfatterskap.

«Gravplyndring og sirkus» - Når vi leser dagboka (hvordan boka ble til) av David Lagercrantz i DN, er gravplyndring det første ordet vi tenker på. Det andre er sirkus, skriver Larssons barndomsvenner Svante Brandén og Anders Lindblom i en kommentar.

De mener at Stiegs Larssons forfatterskap og ettermæle er respektløst behandlet, også i forhold til samboeren Eva Gabrielsson.

Faren Erland og broren Joakim Larsson er sterkt uenig i kritikken og tar nå til motmæle i DN:

- Uheldig og trist - Det er uheldig og trist å se utenforstående tar den frihet å gå gjennom våre familieforhold. Vi har invitert Eva Gabrielsson til et samarbeid i forvaltningen av rettighetene til Stiegs bøker. Det har hun dessverre takket nei til, og hun ønsker ikke å ha noen kommunikasjon med oss.

- Vi har besluttet å la en anerkjent, dyktig skribent skrive en oppfølger i sitt eget navn, sier Joakim Larsson.

Redaksjonssjef i Gyldendal Forlag, Cathrine Bakke Bolin, som gir ut boka i Norge, viser til det svenske forlaget Norstedts og rettighetene som eies av Larsson-familien.

- Det er umulig å vite hva Stieg Larsson selv hadde ønsket, og det er selvsagt svært leit at det er blitt konflikter rundt rettighetsforvaltningen, sier Bolin.

NOOMI RAPACE: Lisbeth Salander blir spilt av Noomi Rapace. Foto: NTB SCANPIX
NOOMI RAPACE: Lisbeth Salander blir spilt av Noomi Rapace. Foto: NTB SCANPIX Vis mer