Stieg Larssons familie til angrep på Eva Gabrielsson

Ny nettside skal fortelle «sannheten om løgnene».

SLÅR TILBAKE: Stieg Larssons bror Joakim (midten) og faren Erland Larsson slår tilbake mot Larssons samboer Eva Gabrielsson på en ny nettside. Her er de sammen med Joakims datter Therese på Stiegs gamle trakter i Stockholm. Foto: NINA HANSEN
SLÅR TILBAKE: Stieg Larssons bror Joakim (midten) og faren Erland Larsson slår tilbake mot Larssons samboer Eva Gabrielsson på en ny nettside. Her er de sammen med Joakims datter Therese på Stiegs gamle trakter i Stockholm. Foto: NINA HANSENVis mer

(Dagbladet): Avdøde Stieg Larsson er skandinavias mestselgende krimforfatter, og har satt salgsrekorder over hele verden. Men Larssons samboer Eva Gabrielsson har ikke fått noen glede av suksessen. Fordi hun ikke var gift med Stieg Larsson, har hele arven gått til hans far og bror.

Nylig slapp Gabrielsson boka «Millennium, Stieg og jeg». Der langer hun ut mot den avdøde samboerens familie, i det som Dagbladets anmelder omtalte som «en krigserklæring mot Larssons far Erland og bror Joakim».

Med unntak av et besøk på Skavlan sist fredag, har Stieg Larssons bror Joakim og far Erland gitt få kommentarer i forbindelse med den nye boka til Larssons samboer Eva Gabrielsson.

Men nå slår de tilbake. I dag åpnet de en ny nettside, der de ifølge overskriften skal fortelle «sannheten om arven etter Stieg».

- Boka er ondsinnet, unøyaktig og full av løgner når det gjelder vårt forhold til Stieg. Dette kan ikke stå uimotsagt, sier Joakim Larsson, Stieg Larssons lillebror, til Dagbladet.

Hevder hun lyver
Den nye nettsiden ble først omtalt av avisa Expressen i dag.

«Lenge har et forvrengt bilde av Stieg Larsson blitt spredt av Eva Gabrielsson. Stieg Larsson vokste opp med sterke holdninger til rettferdigheter og solidaritet, som vi deler. Han hadde stor omtanke for slekt og venner. Om et forvrengt bilde av hans oppvekst og relasjon til sin familie får stå uimotsagt, kan hans forfatterskap ikke forstås riktig. Ingen mennesker kan ha monopol på bildet av Stieg Larsson og hans liv,» skriver broren Joakim på nettsiden.

Der har de lagt ut et åttesiders dokument, der de punkt for punkt går gjennom påstander i Eva Gabrielssons bok og argumenterer mot dem. De hevder at hun lyver på en rekke områder.

- Profitterer ikke på bøkene
Her er noen av hovedpunktene i dokumentet:

• Eva Gabrielson hevder i sin bok at Joakim Larsson nå profitterer på Stieg Larssons verk. Joakim Larsson hevder derimot at de hele tiden har jobbet for at inntektene etter «Millennium»-bøkene skal gå til veldedige formål i Stiegs ånd. «Pengene brukes i Stiegs ånd, og ikke for å berike oss privat,» skriver de.

• De hevder videre at alle eiendelene etter Stieg Larsson har tilfalt Eva Gabrielsson, med unntak av de litterære rettighetene.

• Eva Gabrielsson kritiserer dem for ikke å ville overdra arven til henne. Men de hevder at de hele tiden har forsøkt å få til en avtale om at hun skal få alt i gave.

KRITIKK: Eva Gabrielsson kommer med sterk kritikk av Stieg Larssons familie i sin nye bok. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
KRITIKK: Eva Gabrielsson kommer med sterk kritikk av Stieg Larssons familie i sin nye bok. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

• De moralske rettighetene til Stiegs litterære arbeid kan ikke overdras til noen andre enn de som arver dem, ifølge svensk lov. Derfor har ikke Gabrielsson fått dem, hevder de.

• De hevder at Eva Gabrielsson har foreslått at de kunne dele på inntektene etter den ennå ikke publiserte, halvferdige fjerde Millennium-boka, men at de takket nei, fordi de visste at Stieg ønsket å gi inntektene til Expo.

• De hevder også at de hadde et nært forhold til Stieg Larsson, og både traff og pratet med ham ofte. Gabrielsson hevder derimot i boka at Joakim Larsson kun har besøkt henne og Stieg to ganger i løpet av 30 år.

- Helt nødvendig
Joakim Larsson sier til Dagbladet at redegjørelsen på internett er helt nødvendig å komme med - som en korrektiv til de mange beskyldningene som familien Larsson hevder Eva Gabrielsson sprer med i boka.

- Vi ønsker en forsoning, men det har vi dessverre ikke fått til, sier Joakim Larsson.

Tre uker før Stieg døde fikk Joakim en epost fra storebroren.

- Den 20. oktober 2004 skriver han at tre av bøkene er ferdig, og at den fjerde er så godt som ferdig. Han sier videre at han ikke har anledning til å komme hjem til oss i Umeå, men ber oss å besøke ham i Stockholm. Han avslutter med å sende oss en klem, sier lillebroren.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Eva Gabrielsson i dag.