Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stieg Larssons forfatterskap blir forvandlet til en merkevare

Blir han et offer for «menn som elsker penger»?

VERDENSSUKSESS: Stieg Larssons tre kriminalromaner har vært en millionsuksess for arvingene. I kjølvannet av bøkene har filmene gått sin seiersgang verden rundt, ikke minst takket være Noomi Rapace som Lisbeth Salander. Nå kommer en ny roman prydet med merkevaren «Stieg Larsson».
VERDENSSUKSESS: Stieg Larssons tre kriminalromaner har vært en millionsuksess for arvingene. I kjølvannet av bøkene har filmene gått sin seiersgang verden rundt, ikke minst takket være Noomi Rapace som Lisbeth Salander. Nå kommer en ny roman prydet med merkevaren «Stieg Larsson». Vis mer
Meninger

Suksessrike forfattere bør være forsiktige med hva de har liggende i skuffen. Ellers kan de risikere å få en uønsket forlengelse av karrieren.

Det kommer ikke som noen overraskelse at faren og broren til den avdøde suksessforfatteren Stieg Larsson nå ønsker å tøye «forfatterskapet» så langt strikken holder.

Pengestriden mellom Stieg Larssons arvinger og hans samboer har vært en uverdig forestilling. Den har i og for seg ikke noe med romanene å gjøre, bortsett fra at det er vanskelig for oss utenforstående å si hvor mange skrevne sider og notater som ligger til grunn for den fjerde romanen i den såkalte Millenium-serien.

Boka skal føres i pennen av David Lagercrantz, etablert både som biograf og skjønnlitterær forfatter. Larssons samboer, Eva Gabrielsson, har hevdet at hun kjenner til et påbegynt manus, som er oppbevart på et ukjent, hemmelig sted. Forlaget og Lagercrantz snakker om «en frittstående fortsettelse».

Denne formen for melking av et lukrativt forfatterskap er ikke noe nytt. Enten har man påberopt seg utkast og ideer fra avdødes skuff, slik som i tilfellet Alistair MacLean. Flere bøker er fullført av mannen med det utrolige navnet Alastair MacNeill. Bourne-serien til Robert Ludlum er fortsatt av Eric Van Lustbader, andre Ludlum-forelegg er signert andre forfattere.

James Bond er blitt skildret av en rekke forfattere, men de har gjort det for egen regning, uten noe påstått kompaniskap med opphavsmannen. Det samme gjelder Sherlock Holmes. På film er dette enda mer vanlig. Tenk på Martin Beck!

Stort sett er slike framstøt bare mulige i tilfeller der forfatterens personlige, litterære stemme ikke er for særpreget. Ingen har forsøkt å skrive videre i navnet til folk som James Joyce eller Thomas Mann. Stieg Larsson skapte gode intriger og fascinerende skikkelser, men språklig var han på det jevne.

Om det blir hans navn som skal stå med store bokstaver og David Lagercrantz' med små på coveret til den nye boka, forteller ikke forlaget noe om. Men man kan ha sine mistanker om hvordan dette vil bli lansert.

Hvis verden kjøper dette spekulative forsøket på å skaffe seg nye millioninntekter, kommer noen til å få enda tjukkere lommebøker. Og Stieg Larsson vil få økt sitt preg av å være et varemerke snarere enn å være en forfatter. Man kan jo tenke sitt om hva den gamle radikaleren ville ment om akkurat det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media