Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stieg Larssons samboer går hardt ut mot ny Millennium-bok

- Stieg ville vært rasende.

KRITISERER NY BOK: Eva Gabrielsson liker ikke at David Lagercrantz har skrevet en fortsettelse på Millennium-serien til hennes avdøde samboer Stieg Larsson.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISERER NY BOK: Eva Gabrielsson liker ikke at David Lagercrantz har skrevet en fortsettelse på Millennium-serien til hennes avdøde samboer Stieg Larsson. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): 27. august skal en ny bok i den bestselgende Millennium-serien lanseres i 35 ulike land. Stieg Larsson, forfatteren av de tre første bøkene, «Menn som hater kvinner», «Jenta som lekte med ilden» og «Luftslottet som sprengtes», har vært død siden 2004.

Men nå har den svenske forfatteren David Lagercrantz, blant annet kjent for Zlatan-boka «Jeg er Zlatan Ibrahimovic», skrevet en autorisert oppfølger. Den ble ferdigskrevet i januar, og får tittelen «Det som inte dödar oss».

Stieg Larssons samboer, forfatteren Eva Gabrielsson, har svært lite til overs for den nye boka. I et intervju med nyhetsbyrået AFP gir hun klar beskjed om hva hun synes om prosjektet.

- Alt er galt
- Dette handler om et forlagshus som trenger penger, og en forfatter som ikke har noe å skrive, så han kopierer noen andre, sier hun i intervjuet, som blant annet er publisert hos Businessinsider.com.

Hun kritiserer særlig valget av Lagercrantz som forfatter.

- Han kommer fra en helt forskjellig bakgrunn. Alt har bestandig vært lett for ham. Han har aldri vært en aktivist. Alt er galt, sier hun.

- Det verste er hvor trist Stieg ville vært. Han ville aldri la noen andre jobbe med sine litterære tekster. Han ville vært rasende. Hvem vet, kanskje han vil sende et lyn fra himmelen på lanseringsdagen, legger hun til.

Ikke det fjerde manuskriptet
Den nye krimboka er på mer enn 500 sider, og skal slippes samtidig i hele Skandinavia, England, Nederland, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Polen, Canada og USA.

Den er en frittstående fortsettelse på Millennium-trilogien, men den har ingenting å gjøre med det mye omtalte fjerde manuskriptet som Stieg Larsson skal ha jobbet med før han døde. Gabrielsson skal ha gjemt unna dette manuset.

Larsson skal ha rukket å skrive omtrent 200 sider på den fjerde boka. I sin egen bok, «Millennium, Stieg og jeg», som kom ut i 2011, røper Gabrielsson litt av innholdet i manuset.

«I denne boka frigjør Lisbeth Salander seg litt etter litt fra spøkelsene og fiendene sine. Hver gang hun greier å hevne seg på en person som har gjort henne fysisk eller psykisk vondt, får hun fjernet den tatoveringen som for henne representerer vedkommende», skriver Gabrielsson i boka.

«Som en slags britisk erkeengel er hun et redskap for Guds hevn, som var arbeidstittelen på fjerde bind av Millennium», skriver hun.

Hun hadde opprinnelig lyst til å ferdigstille boka, men kom aldri til enighet med Larssons familie. Fordi hun og Stieg ikke var gift, og han ikke etterlot seg noe testamente, er det faren og broren hans som har overtatt rettighetene til forfatterskapet hans.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling