Stieg Larssons siste brev til lillebroren

«Bøkene selger som bare pokker».

SLÅR TILBAKE: Joakim Larsson har sett seg lei på at Stieg Larssons tidligere samboer hevder at han hadde et dårlig forhold til storebroren. Nå viser han for første gang den siste e-posten han fikk fra krimforfatteren. Foto: Nina Hansen
SLÅR TILBAKE: Joakim Larsson har sett seg lei på at Stieg Larssons tidligere samboer hevder at han hadde et dårlig forhold til storebroren. Nå viser han for første gang den siste e-posten han fikk fra krimforfatteren. Foto: Nina HansenVis mer

(Dagbladet): Mailen ble skrevet seint på kvelden den 20. oktober 2004, bare 20 dager før forfatteren døde av et hjerteinfarkt.

- Egentlig er dette privat, men etter alle løgnene er det på tide å fortelle og vise sannheten, sier Joakim Larsson til Expressen.

I går publiserte Stieg Larssons familie en ny hjemmeside der de går til angrep på krimforfatterens tidligere samboer Eva Gabrielsson. Hun er i disse dager aktuell med boka «Millennium, Stieg og jeg», der hun blant annet hevder at Stieg Larssons forhold til lillebroren nærmest var ikke-eksisterende.

- Taler for seg selv - Løgnaktig. Vi pratet ofte i telefonen, og iblant mailet vi hverandre. Men dessverre traff vi hverandre ganske sjeldent, sier Joakim Larsson.

For første gang han legger fram en personlig mail som dokumenterer forholdet til broren.

- Dette viser at Stieg ikke hadde noe i mot meg. Den er jo sendt 20 dager før han døde. Jeg synes at det taler for seg selv, sier Joakim Larsson til Expressen.

Larsson forteller at han mailet storebroren for å gratulere ham med krimbøkene. Noen dager seinere mottok han denne mailen:

«Hei Umeå. Jo da, mine krimbøker selger som bare pokker, og dette uten at de en gang er ute i butikken. Jeg har tre bøker klare og leverer snart inn den fjerde.»

Så på sommerhus Videre forteller Stieg Larsson at forlaget Norstedts har solgt rettighetene til bøkene hans
«Jeg fikk dessuten den høyeste summen Norstedts noensinne har solgt en uprøvet debutant for, noe som gleder deres revisor og fornøyer meg. Brevsprekken begynner allerede å se ut som myntutkastet på en enarmet banditt.»

Krimforfatteren spøker også om hvordan han skal bruke pengene han kommer til å tjene:

« ... jeg og Eva har begynt å kikke etter et sommerhus i skjærgården. Prisbildet er litt annerledes her enn i Umeåtraktene. Pluss kjøpe ny leilighet som vi har regnet på i flere år nå».

- Kom til Stockholm Videre svarer han på brorens spørsmål om hvorvidt han har tenkt å besøke familien på hjemstedet Umeå.

«Nja, jeg vet ikke når vi kommer opp til Umeå neste gang. Jeg er opptatt til type neste vår med mange korte opphold. Kom ned til Stockholm i stedet. Dere er jo barnløse og kan gjøre som dere vill,» svarer Stieg Larsson som avslutter med disse ordene:

«Har dere det bra? Puss/Stieg».

Eva Gabrielsson ønsket i går ikke å kommentere e-posten.

- Jeg mener ingenting før jeg har sett den, konstaterer hun.