Stieg Larssons siste e-poster til forlaget - nå på norsk

Er oversatt til norsk og lagt ut på nettet.

Stieg Larssons e-postutveksling med sin forlagsredaktør er nå oversatt til norsk og publisert på bokklubben.no.

Korrespondansen gir innblikk i Millieniumstrilogiens tilblivelse og fyller litt av tomrommet etter forfatteren.

Stieg Larsson rakk å skrive tre kriminalromaner, et fjerde og ufullendt manus er funnet på harddisken. Sammen med forlagsredaktøren i Norstedts var han langt inne i manusbearbeidingen.

Innblikk

I e-postene de sendte hverandre i perioden 28. april til 28. oktober 2004 diskuterte de alt fra Lisbeth Salanders vekt, til bokomslag, utenlandssalg og hvorvidt «Menn som hater kvinner» er en god tittel.

9. november 2004 døde Stieg Larsson brått og overlot en formidabel suksess til forlag og arvinger. E-postene gir et sjeldent innblikk i samarbeidet mellom forfatter og forlag i prosessen fra manus til bok.

«En tommelfingerregel har vært aldri å romantisere forbrytelser eller forbrytere. I bok én baserer jeg seriemorderen på tre autentiske saker. Alt som er beskrevet i boken, kan altså finnes igjen i autentiske politirapporter...», skriver Larsson blant annet.

Siste e-post

DISKUTERTE KARAKTERENE: «En tommelfingerregel har vært aldri å romantisere forbrytelser eller forbrytere,» skriver Larsson blant annet i e-postene til forlaget, som nå er oversatt til norsk og nettpublisert. Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG
DISKUTERTE KARAKTERENE: «En tommelfingerregel har vært aldri å romantisere forbrytelser eller forbrytere,» skriver Larsson blant annet i e-postene til forlaget, som nå er oversatt til norsk og nettpublisert. Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG Vis mer

Lasse Bergström, som var konsulent for Norstedts uttalte følgende etter å ha lest manusene: «Eneren var grovt sett en ortodoks kriminalroman med det lukkede roms gåte. Toeren en politithriller. Treeren er en politisk thriller, nærmere Hamilton-serien enn de to foregående. Og Guillou kan gå hjem og legge seg.»

28. oktober får Stieg Larsson oversendt dette og sender straks et svar til redaktøren: «Hils Lasse Bergström og si at han er en klok og forstandig mann med god smak, og at skamløs smiger alltid går rett hjem... Det er også morsomt at Lasse har lagt merke til at jeg skifter sjanger for hver ny roman, og det er nøyaktig etter det mønsteret han har beskrevet.»

Dette var den siste e-posten Stieg Larsson skrev til forlaget. 9. november døde han. Korrespondansen kan leses i sin helhet her:

LES OGSÅ:

TRILLET SEKSERE SÅ DET KLIRRET: Stieg Larssons «Menn som hater kvinner» har fått seksere fra <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2007/06/28/504815.html">aviser som ikke vanligvis kaster terning</A>.