Stieg Larssons tidligere samboer er redd forlaget kommer til å spy ut flere Millennium-bøker

Uvisst om det kommer flere bøker.

SINT: Eva Gabrielsson, tidligere samboer med forfatteren og journalisten Stieg Larsson, er forbannet over at det slippes en ny Millenium-bok skrevet av en annen forfatter. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SINT: Eva Gabrielsson, tidligere samboer med forfatteren og journalisten Stieg Larsson, er forbannet over at det slippes en ny Millenium-bok skrevet av en annen forfatter. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): - En god forfatter blir som en god venn, og hans nye bøker tar man med seg på ferie og gleder seg til å komme hjem til etter jobb. Nå får man en påtvungen ny kompis man må på blinddate med, sier Eva Gabrielsson. 

Stieg Larssons tidligere samboer er mer enn oppgitt over at forlaget Norsteds gir ut en ny bok i Millennium-serien.

Den originale krimtrilogien om Lisbeth Salander kom ut først etter forfatterens død i 2004, men solgte over 60 millioner eksemplarer verden over og ble innbringende filmer både i Sverige og USA. I morgen kommer det en ny bok i serien, som ikke er skrevet av Larsson.

- Jeg er forbannet, sier Gabrielsson til Dagbladet. 

Hun er også redd for at forlaget vil spy ut flere bøker i serien, og at familien ikke har vett til å sette foten ned. 

- De selger vekk alt, det er ikke å forvalte, da skal man passe på og verne, sier Gabrielsson som siden Stieg Larssons død i 2004 har vært i konflikt med hans far og bror som forvalter arven.  

Ville inn i universet Konflikten rundt Millennium-serien spinner videre etter at Norstedts forlag i dag holdt pressekonferanse om den nye Millennium-boken

Det har vært en høylytt debatt om Stieg Larssons krimbøker etter at det ble kjent at David Lagercrantz skal skrive en ny, frittstående oppfølger basert på Larssons univers, på norsk kalt «Det som ikke dreper oss».

Og i dag forklarte den nye forfatteren hvorfor han hadde takket ja til oppgaven.

- Jeg var totalt i feber, og kjente at denne verdenen ville jeg inn i, sa Lagercrantz fra scenen

Usikkert om det kommer flere bøker Forlaget sier de fortsatt ikke har planer om å slippe flere bøker fra serien.  

- Alt mitt fokus har vært på denne dagen, så får vi se, sier forlagssjef i Norstedts Eva Gedin, men sier samtidig at hun forstår at Eva Gabrielssons innstilling.

Stieg Larssons far, Erland Larsson, er derimot klar på at han ønsker flere bøker fra serien.  

- Vi håper det, absolutt, sier faren.

Han avviser derimot kritikken fra Gabrielsson. 

- Vi har hørt så mye negativt om oss og vårt, folk får si hva de vil, jeg bryr meg ikke lenger, sier han.

Familien har gitt sitt overskudd av den fjerde boka til Stieg Larssons gamle magasin Expo, men lover ikke å gjøre dette om det kommer flere bøker.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram