Stieg Larssons tidligere samboer oppfordrer forfattere til å sikre seg mot figurtyveri

- De må gjøre som Henning Mankell.

OPPGITT:  Eva Gabrielsson er mest kjent for å ha vært samboer med forfatteren og journalisten Stieg Larsson. Nå er hun skuffet over at andre fortsetter å skrive på Millenium-serien. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
OPPGITT: Eva Gabrielsson er mest kjent for å ha vært samboer med forfatteren og journalisten Stieg Larsson. Nå er hun skuffet over at andre fortsetter å skrive på Millenium-serien. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Det var et tyveri. Nå fortsetter de å stjele, skriver en oppgitt Eva Gabrielsson i en e-post til Dagbladet.

I går kom nyheten om at den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz skriver videre på Millennium-serien.

Den populære bokserien ble forfattet av Stieg Larsson. Men Larsson fikk aldri opplevd bøkenes enorme populariteten, da han plutselig døde av hjerteinfarkt i 2004, rett før utgivelsen av første bok om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Gravplyndring For to år siden ble det kjent at Larssons forlag Norstedts hanket inn forfatteren David Lagercrantz til å skrive en fjerde bok i serien, etter godkjennelse fra Larssons far og bror. 

Stieg Larssons gamle venner kalte avgjørelsen gravplyndring, mens hans samboer Eva Gabrielsson fortalte Dagbladet at hun mente det var kidnapping av Larssons rollefigurer.

Hun fryktet også at forlaget skulle spy ut flere bøker.

Nå reagerer Gabrielsson sterkt på at akkurat dette skjer, og at Lagercrantz skal skrive to nye bøker.

- Forfattere til å sikre seg Stieg Larssons tidligere samboer oppfordrer andre forfattere til å sikre seg mot at liknende behandling.

SKRIVER NYE BØKER:  David Lagercrantz skal skrive to nye Millennium-bøker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKRIVER NYE BØKER: David Lagercrantz skal skrive to nye Millennium-bøker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Henning Mankell endret «sin siste vilje»-dokument etter å ha sett hva som skjedde med Stiegs forfatterskap - så kort tid før han døde forbød Mankell all fortsettelse av hans Wallander bøker, skriver Gabrielsson og viser til en artikkel i svenske Expressen med Mankells forlegger, Dan Israel. Der det står at de to diskuterte dette rett før Mankell døde 5. oktober

- Det er på tide at flere gjør som Mankell, skriver Gabrielsson.

I Norge har også de nye bokutgivelsene skapt debatt. Hans Olav Lahlum er blant forfatterne som har skrevet et testamente for at sikre at ingen skriver videre med hans rollefigurer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram