«Stieg ville ikke bli kjendis»

Samboeren om den avdøde krimkongen Stieg Larsson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Stieg så aldri for seg karriere eller penger», skriver Eva Gabrielsson, Stieg Larssons samboer gjennom 32 år, i siste nummer av det lille, svenske krimtidsskriftet Jury.

Stieg Larsson

  • Journalist, redaktør, sakprosa- og krimforfatter.
  • Født 15. august 1954 i Västerbottens län i Sverige og døde av hjerteattakk 9. november 2004.
  • Kjæreste og samboer med arkitekten Eva Gabrielsson i 32 år.
  • En av Sveriges og Europas fremste eksperter på høyreekstremisme og nynazisme. Var i 1995 med på å starte stiftelsen Expo, som gir ut avisa med samme navn.
  • Leverte tre kriminalromaner til Norstedts forlag i Stockholm våren 1994: «Menn som hater kvinner» (Norge mars 2006/Sverige mai 2005). «Jenta som lekte med ilden» (Norge mars 2007/ Sverige mai 2006). «Luftslottet» (Norge mars 2008/ Sverige mai 2007).
  • Fikk den skandinaviske krimprisen Glassnøkkelen og svenske kriminalforfatteres egen pris.
  • Krimbøkene blir til film og tv-serie. Kommer i 2008 eller 2009.

De to første bøkene hans, «Menn som hater kvinner», og i «Jenta som lekte med ilden», har solgt i til sammen 800 000 eksemplarer i Sverige. 100 000 nordmenn har sikret seg debutboka.

I bladet, som kommer ut i disse dager, forteller Gabrielsson om livet med Stieg Larsson og motivasjonen bak bøkene. Larsson døde i 2004, like før den første boka kom ut. Men hvis han var i live, ville han vært både en velholden og etterspurt mann.

En uttalt feminist

Men Larsson skrev ikke bøker for å bli populær.

«Stieg ville ikke bli kjendis, aller minst som krimforfatter», skriver Eva Gabrielsson.

«Han var allerede noen, og han ville fortsette å jobbe som vanlig på Expo, en stiftelse og et tidsskrift som Stieg hadde vært med på å grunnlegge, for demokrati og ytringsfrihet mot rasisme i alle former, og høyreekstremisme.»

Larssons engasjement og idealisme gjenspeiles i krimromanene hans, mener hun. To bøker har kommet ut hittil, og en tredje er på vei. Både i debuten «Menn som hater kvinner», og i «Jenta som lekte med ilden» møter vi undertrykte, men uredde kvinner. Det er ikke tilfeldig. Gabrielsson skriver at samboeren var uttalt feminist, at han likte best å jobbe sammen med kvinner, og at han opplevde diskriminering og undertrykking av kvinner som «ubegripelig og barbarisk». Kvinnene tok stor plass i Stiegs liv, og dermed også i bøkene hans.

<strong><b>KJENNER IGJEN STEMMEN HANS:</strong></b> Eva Gabrielsson har begynt å gråte av å lese bøkene til avdøde Stieg Larsson, som var hennes samboer gjennom 32 år. Foto: OLLE SPORRONG
KJENNER IGJEN STEMMEN HANS: Eva Gabrielsson har begynt å gråte av å lese bøkene til avdøde Stieg Larsson, som var hennes samboer gjennom 32 år. Foto: OLLE SPORRONG Vis mer

Moral og engasjement

«Det er Stiegs moral innbakt i hans livslange engasjement, som gir krimromanene muskler, hjerte og intelligens. Uten engasjementet hadde bøkene ikke blitt til. Uten moralen hadde engasjementet falmet eller korrumpert», skriver Gabrielsson.

Hun forteller om Stiegs morfar, som var anti-nazist og ble sendt til en konsentrasjonsleir i Västerbotten på 1940-tallet.

«Her ligger årsaken til Stigs arbeid siden 1970-tallet, mot diskriminering, rasisme og høyreekstremisme», skriver hun.

Paradoksalt nok er det på sett og vis Larssons engasjement som er årsaken til at samboeren hans nå må se langt etter inntektene etter det enorme boksalget. Som Dagbladet tidligere har skrevet, lot paret være å gifte seg fordi Larsson, en profilert antirasist, følte seg truet av høyreekstreme grupper. Og fordi paret ikke var gift, fikk ikke Gabrielsson rettighetene til bøkene etter at Larsson døde.

Gråter når hun leser bøkene

For Gabrielsson er det uansett vemodig å lese de populære bøkene.

«For meg og andre som kom denne høyst private mannen innpå livet, er krimromanene mer enn tekster. Det er som om Stieg forteller en usedvanlig lang historie over en kopp kaffe, akkurat som vanlig. Stiegs stemme stiger nemlig så sterkt fram i visse passasjer at både jeg og andre av våre nærmeste har begynt å gråte», forteller hun. Les også:

BESTSELGER ETTER SIN DØD: Stieg Larsson rakk å levere fra seg tre bokmanuskripter før han døde i 2004. Men han rakk aldri å se dem komme ut. Bøkene har solgt i bøtter og spann både i Norge og Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer