- Stieg ville ikke likt at det ble film

Eva Gabrielsson tar et nytt oppgjør med det hun kaller «Stieg-industrien».

(Dagbladet.no): Gjennom 32 år var hun samboer med Stieg Larsson. Etter at han døde av hjerteinfarkt i 2004, har de tre bøkene han skrev blitt bestselgere i Sverige, Norge og en rekke andre land. Også USA har kjøpt bøkene, og trilogien skal også filmatiseres.

Innspillingen av den første boka - «Menn som hater kvinner» - starter til våren, med Mikael Nyqvist og Noomi Rapace i hovedrollene. Men Gabrielsson misliker prosjektet.

- Stieg hadde heller ikke syntes noe om det. Det er veldig beklagelig at filmrettighetene havnet i hendene på dem som har laget Beck. Det er bare en industri, det finnes ingen omsorg, ingen kvalitet, sier Eva Gabrielsson, enken etter Stieg Larsson, til VG.

Bitter arvestrid

Gabrielsson får ingen av pengene fra salget siden hun og Larsson ikke hadde noen samboerkontrakt. I to år har saken vært gjenstand for forhandlinger mellom henne og Larssons slektninger, hittil uten resultat.

- Det er snakk om svært spesielle omstendigheter. Eva Gabrielsson har bidratt enormt til Stiegs bøker; utviklingen av karakterene og miljøskildringene. At de ikke var gift er det store problemet, sier Gabrielssons advokat Sara Pers-Krause til VG.

Det har også vært strid om hvem som skulle overta leiligheten paret bodde i, men i august i år ble det konkludert med at Gabrielsson får beholde den.

Skriver om samboeren

FÅR KANSKJE INGENTING: 
Eva Gabrielsson var Stieg Larssons samboer gjennom 32 år. Hun misliker det hun kaller «Stieg-industrien». Foto: OLLE SPORRONG
FÅR KANSKJE INGENTING: Eva Gabrielsson var Stieg Larssons samboer gjennom 32 år. Hun misliker det hun kaller «Stieg-industrien». Foto: OLLE SPORRONG Vis mer

Gabrielsson skriver nå bok om tida etter Stieg, basert på dagbøkene søsteren hennes fikk henne til å føre etter tapet for tre år siden.

Boka skal etter planen komme ut neste år. Gabrielsson har også tidligere skrevet om Larsson, blant annet at han ikke ville ønsket den oppmerksomheten som nå blir han til del.

- Stieg ville ikke bli kjendis, aller minst som krimforfatter. Han var allerede noen, og han ville fortsette å jobbe som vanlig på Expo, en stiftelse og et tidsskrift som Stieg hadde vært med på å grunnlegge, for demokrati og ytringsfrihet mot rasisme i alle former, og høyreekstremisme, skrev hun i det krimtidsskriftet Jury tidligere i år.

LES OGSÅ:

Her er Blomqvist og Salander

- Stieg ville ikke bli kjendis

Les Larssons siste e-poster

FIKK KREMJOBBEN: Skuespillerne Noomi Rapace og Michael Nykvist skal spille Lisbeth Salander og Mikael Blomqvist i filmatiseringen av forfatter Stieg Larssons suksessromaner. De ble presentert for pressen 25. oktober.
BLE KJENDIS ETTER SIN DØD: Men hans samboer mener Stieg Larsson allerede «var noen» da han døde.