Stien, Laila

Hvordan ble du forfatter?

- Det var ikke meningen. Et avbrekk, eller en fristilling, fra studier og arbeid på grunn av et sykehusopphold vinteren 73/74 brakte fram igjen gamle lyster. Jeg hadde hatt min første tekst på trykk i 13-årsalderen. Det var i Romantikk, under spalten Mitt første kyss. En rørende fiksjonsfortelling om en gammel, ukysset lærerinne på over 20 år. Fra min seng på hospitalet gjenopptok jeg den lekne omgangen med ord som jeg hadde bedrevet i barndommen. Det ble et par brukbare skisser av det. De kom på trykk i antologien Nordfra 75. Og så ballet det på seg, kan man si.

Din beste leseopplevelser:

- «Vett og Uvett» av Peter Wessel Zappfe og Einar K. Aas er en viktig bok for meg - en bok jeg henter fram når batteriene er flate. Andre skjellsettende leseopplevelser har vært Garborgs «Haugtussa» og «Orms veg på berget» av Torgny Lindgren. Jeg skal ikke underslå at en del nåtidige amerikanske novellister har hatt ganske mye å si for skrivinga mi. Det gjelder først og fremst Raymond Carver, Grace Paley og Ethan Canin.

Hvordan liker du å jobbe:

- Jeg jobber best rett etter frokost. Før dagen har brakt med seg for mye av den håndfaste virkeligheten. Med absolutt stillhet og mye kaffe kan det gli bra et par-tre timer. Etterpå kan man gjøre andre ting. Oversette kan jeg for eksempel klare også på andre tider av døgnet.

(Dagbladet :på nettet 07.01.2000)