UNGDOMSFAVORITT: Nylig avdøde Stig Sæterbakken vant ungdommens kritikerpris i dag.
Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
UNGDOMSFAVORITT: Nylig avdøde Stig Sæterbakken vant ungdommens kritikerpris i dag. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIXVis mer

Stig Sæterbakken ble ungdommens favorittforfatter

Vant ungdommens kritikerpris.

(Dagbladet): Ungdommens kritikerpris for 2011 går til Stig Sæterbakken for boka «Gjennom natten» Det ble klart under utdelingen på Litteraturhuset i Oslo i dag.

Sæterbakken døde 25. januar i år. Dermed ble det Herdis Eggen, Sæterbakkens redaktør i Cappelen Damm, som tok imot prisen i dag. Den ble utdelt av en svært beveget konferansier, skuespiller Henrik Horge.

- Vemodig
- Jeg takker på vegne av familien hans, og for forlaget Cappelen Damm. Dette er en pris vi mottar med glede, men det er også vemodig. Det lover godt at framtidige generasjoner skal lese bøkene hans, sa Eggen.

Dette er den andre prisen Sæterbakken får for «Gjennom natten» etter sin død. Han fikk også P2-lytternes romanpris nylig.

Boka har fått jevnt over strålende kritikker. Dagbladets anmelder kalte den et mesterstykke, og skrev følgende:

«Ingen av de enkelte bestanddelene er spesielt originale, det dreier seg snarere om en lek med kjente motiver, men Sæterbakken viser at han mestrer klassisk, fryktinngytende fortellerteknikk. Han klarer å la den grufulle sannheten sive sakte inn i fortellingen, og holde igjen avsløringen helt til slutt.»

Ni skoleklasser
Ungdommens kritikerpris deles ut på initiativ fra Foreningen !les, og vinneren er stemt fram av ni klasser fra videregående skoler over hele landet.

Siden november har de lest seg gjennom de åtte nominerte bøkene, som er valgt ut av en jury fra Norsk Kritikerlag. En uke før prisutdelingen har representanter fra alle klassene møttes til storjurymøte, der de har diskutert seg fram til vinneren.

Prisen deles ut i forkant av Norsk Kritikerlags egne litteraturkritkerpriser, som blir offentliggjort om en liten stund.

Årets nominerte til Ungdommens kritikerpris var:
Ingvild H. Rishøi: «Historien om Fru Berg»
Tomas Espedal: «Imot naturen»
Øyvind Rimbereid: «Jimmen»
Marit Eikemo: «Samtale ventar»
Merethe Lindstrøm: «Dager i stillhetens historie»
Ragnar Hovland: «Stille natt»
Anders Bortne: «Ismannen»
Stig Sæterbakken: «Gjennom natten»