<strong>LEDER FOR LITTERATURFESTIVALEN :</strong> Stig Sæterbakken var omdiskutert som kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen på Lillehammer. 
Foto: Lars Eivind Bones.
LEDER FOR LITTERATURFESTIVALEN : Stig Sæterbakken var omdiskutert som kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen på Lillehammer. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Stig Sæterbakken er død

Forfatteren ble 46 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forfatter og tidligere kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen på Lillehammer, Stig Sæterbakken, er død.

Sæterbakkens forlag, Cappelen Damm bekrefter dette.

«Vi har med stor sorg mottatt budskapet om at Stig Sæterbakken har gått bort i natt, skriver forlaget på sin side på Facebook.

- Dette er et stort tap for forlaget og for norsk litteratur. Det er også et personlig tap siden Stig både var en venn og en forfatter på forlaget. Det vi har mistet er en særegen norsk stemme av internasjonalt format. Han er oversatt til en rekke språk, og har et forfatterskap som man aldri glemmer hvis man først har lest det, sier Anne Fløtaker, forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

- Tung dag - Han er en av de fineste arbeidskollegene jeg har hatt, og kanskje den jeg har lært aller mest av. Særlig fordi hele litteraturmiljøet var nytt for meg da vi begynte å jobbe sammen med festivalen. Jeg var helt avhengig av hans arbeidsinnsats, og hvordan han førte meg inn i det miljøet. Han var et veldig fint og svært kunnskapsrikt menneske. Dette er en tung og vanskelig dag, sier Randi Skeie, tidligere festivalsjef for Litteraturfestivalen på Lillehammer, der Sæterbakken var kunstnerisk leder fra 2006 til oktober 2008.

Den svenske forfatteren og forleggeren Carl-Michael Edenborg, har skrevet et blogginnlegg om sin nære venn Stig Sæterbakken.
«Han etterlater seg to døtre og en veldig mengde sørgende venner og lesere», skriver han i innlegget som forteller at forlaget Vertigo i går kveld ble ferdig med den svenske oversettelsen av Sæterbakkens siste roman, «Gjennom natten».

«Den siste gangen jeg traff ham var 12. april 2011. Den natten arbeidet vi sammen ved dataen med sluttstykkene til «Gjennom natten», på Kochs pensjonat i Oslo. Det ble hans mest uhyggelige, men kanskje også vakreste roman. Jeg skulle ønske at det ikke ble hans siste», skriver Edenborg.

Kritikerrost Sæterbakken debuterte som forfatter i 1984 og er oversatt til en rekke språk, deriblant russisk, tyrkisk og engelsk. Han har skrevet en rekke romaner, og essays, og har også markert seg som oversetter. I 2007 fikk han Osloprisen Årets beste roman for boka «Besøket». I høst utkom hans roman «Gjennom natten» til svært gode kritikker.

Sæterbakken skapte i 2009 debatt da han som kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen på Lillahammer inviterte den kontroversielle forfatteren David Irving til festivalen. Irving hevder at holocaust - jødeutryddelsen under annen verdenskrig - ikke fant sted. 
Bråket førte til at Sæterbakken trakk seg som kunstnerisk leder.

I sorg Flere av Sæterbakkens forfatterkolleger markerer i dag sin sorg på Twitter.

«Har du først etablert en troverdighet, kan du ta leseren med deg hvor du vil, sa min lærer Stig Sæterbakken. Nå kan ingen følge ham. Hvil i fred», skriver journalist og forfatter Erik Møller Solheim.

«Ei av dei modigaste stemmene i det litterære Noreg har stilna. Bøkene hans vil leve vidare», skriver forfatter og journalist Alf kjetil Walgermo.

«Stig Sæterbakken var ikke bare en god forfatter, han var også en gudbenådet dyktig litterær leder for litt.festivalen på Lillehammer», skriver Elin Ørjasæter, kommentator i E24.

Sæterbakkens forfatterkollega Rune Salvesen uttrykker seg slik: «Jeg satt på en kafe i Parkveien rett før jul da Stig kom forbi. Bare det å se ham gjennom glasset var slik det må ha vært å se Hamsun eller Ibsen fra Teaterkafeen. En gjennomført litteraturutøver, en ekte forfatter.»

Triste kolleger «Usigelig trist å høre at Sæterbakken er død. Ord blir fattige. Men ordene hans lever videre. Hvil i fred, min venn». Det skriver John Erik Riley, venn av Sæterbakken og forfatter og forlagssjef for barne- og ungdomsbøker i Cappelen Damm.  

«Brått revet bort. Det litterære Norge blir atskillig fattigere uten Stig Sæterbakken. Dette var et forfatterskap i voldsom utvikling», skriver Knut Hoem, litteraturkritiker i NRK.

«Jeg bodde ikke langt fra Sæterbakken på Lillehammer. Gikk mye forbi. Var ofte lys til langt på natt i den lille skrivestua ved togsporet», skriver manusforfatter Mads Eriksen

Stig Sæterbakken

Født 4. januar 1966 på Lillehammer.

• Forfatter og tidligere kunstnerisk
leder av Lillehammer Litteraturfestival.

• Debuterte med dikt i 1984 og ga ut sin første roman «Incubus» i 1991.

• Spilte tidlig på 80-tallet i bandet Grå sammen med Bjørn Rune Elman, Kjetil Korslund og Erik Lundeby. Korslund og
Sæterbakken startet senere Guttene fra Gokkohjørnet og Sarx.

• Har gitt ut en rekke romaner, den siste «Gjennom natten», kom i høst.

«Takk for bøkene, Stig Sæterbakken», skriver NRK-profil Hans Olav Brenner.

«I dag skal jeg finne fram dressen og gre håret bakover, til ære for en kar på Lillehammer», skriver forlagsredaktør Olav Brostrup Müller.

- En drøm å jobbe med Stig Sæterbakken skrev i fjor en av bøkene i bokserien basert på Morgenbladets liste over tidenes hundre beste norske plater.

- Dette er kjempetrist. Jeg har aldri møtt ham, bare hatt maildialog med ham. Men han var en drøm å jobbe med. Redaktøren min mente det var en stor ære å få jobbe med en slik forfatter, og han leverte en kjempefin bok. Jeg er i likhet med alle andre kjempesjokkert og synes dette er grusomt, sier Christer Falck, som utga bokserien.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer