Stig Sæterbakken får siste ord

Vagant var et av hans viktigste talerør.

SISTE INTERVJU: Stig Sæterbakken er fortsatt på en merkverdig måte til stede, skriver Fredrik Wandrup. I det nye nummeret av Vagant får vi det aller siste intervjuet som ble gjort med ham.

Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
SISTE INTERVJU: Stig Sæterbakken er fortsatt på en merkverdig måte til stede, skriver Fredrik Wandrup. I det nye nummeret av Vagant får vi det aller siste intervjuet som ble gjort med ham. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sjokket og sorgen over Stig Sæterbakkens farvel til verden 25. januar i år har ikke akkurat lagt seg.

Hans bortgang ruver over landskapet, mens han fortsatt på en merkverdig måte er til stede, som om hans fravær ikke kan aksepteres.

To måneder er gått, mye er blitt skrevet. Han har fått to priser posthumt, av P2-lytterne og ungdommen, begge folkelige anerkjennelser.

Nylig kom Sæterbakkens «Utvalgte essays», som han selv rakk å ferdigredigere rett før han døde. Og nå kommer det siste intervjuet han gjorde, med Vagants redaktør Audun Lindholm, godkjent av Sæterbakken selv 19. januar.

Intervjuet trykkes slik det var skrevet, med en innledning der Sæterbakken omtales i presens, som om han var i live. Det fungerer helt fint, særlig siden temaet ikke bidrar til noen ytterligere spekulasjoner rundt eller mystifiseringer av dikterens selvmord.

Snarere tvert imot, samtalen er det man må kunne kalle konkret og jordnær. Den dreier seg om et av Sæterbakkens hjertebarn som kulturformidler; den oversatte litteraturen. Betydningen av å opptre som utkikkspost til verdenslitteraturen og sørge for stadig å fylle hull i massen av viktige bøker som bør finnes på norsk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer