Stigende jazzstjerner

Godt cd-nytt fra norgesklare Esperanza Spalding og Vijay Iyer Trio

RADIO: Nattjazz-klare Esperanza Spaldning feirer sin ungdoms radiomusikk på sitt nye album, «Radio Music Society». FOTO: CONCORD/SANDRINE LEE.
RADIO: Nattjazz-klare Esperanza Spaldning feirer sin ungdoms radiomusikk på sitt nye album, «Radio Music Society». FOTO: CONCORD/SANDRINE LEE.Vis mer

ALBUM: I en alder av 27 og etter bare tre album er Nattjazz-aktuelle Esperanza Spalding ikke bare blitt en av jazzens markedsmessig største profiler.

Sangeren og bassisten fra Portland har også prestert kunststykket å bli like akseptert blant musikere og kritikere som blant publikum.

Når hun nå kommer med «Radio Music Society», et slags forsinket alter ego-album til fjorårets «Chamber Music Society», er det med økt autoritet i uttrykket, særlig det vokale, og med 10 originallåter som står seg bra i selskap med Stevie Wonders «I Can't Help It» og Wayne Shorters «Endangered Species», som hun har skrevet en tankevekkende tekst til.

ESPERANZA SPALDING: Dansemoro 1
ESPERANZA SPALDING: Dansemoro 1 Vis mer

ÅPNINGSLÅTA, «Radio Song», setter tonen for albumet — sangbar melodi over et kaleidoskopisk kok av rytmiske, harmoniske og klanglige elementer, ofte fragmenter og ikke alltid like forutsigbare. Selv om Spalding denne gang er inspirert av sin ungdoms radiomusikk og tar tak i den sofistikerte enden av soul- og r&b, er det musikalske resultatet likevel i høy grad det som amerikanerne kaller «jazz informed».

Dette er lite underlig siden de sentrale medspillerne er saksofonisten Joe Lovano, pianisten Leo Genovese og trommeslageren Terri Lyne Carrington.

Den lange gjestelista teller bl a Jack DeJohnette og Billy Hart, og Algebra Blessett, Lalah Hathaway, Leni Stern, Gretchen Parlato og Becca Stevens som låner stemmer til koret. Jef Lee Johnson og Lionel Loueke spiller gitar og selveste Q-Tip dukker opp på et par av låtene som han også har produsert.

SPALDING, som driver det hele med vitalt, fulltonende basspill, har også hentet inn lokale Portland-musikere som betød mye for henne på et tidlig tidspunkt i musikerkarrieren. Legg til en spenstig blåserrekke samt tekster som på poetisk vis røper stor sosial bevissthet og empati, og du sitter med et album som nok skal befeste Esperanza Spaldings posisjon som en artist det er usedvanlig lett å like, og som kommer til å øke lytterskaren — og troféhylla - hennes betraktelig.

vei mot jazzstjernehimmelen er også Vijay Iyer Trio, en av headlinerne på Kongsberg Jazzfestival i juli. «Accelerando» er en forsmak på hva vi antakelig har i vente der: Utadvendt, heftig rytmisk poengtert jazz i et slags kraftstruttende og kantete Thelonious Monk/Andrew Hill-møter-The Bad Plus-uttrykk.

Pianist Iyer (49), bassist Stephan Crump og trommeslager Marcus Gilmore (barnebarn av trommesenior Roy Haynes) har holdt trioen gående siden 2003 og subbet inn en haug med utmerkelser for 2009-albumet «Historicity».

VIJAY IYER TRIO: Dansemoro 2.
VIJAY IYER TRIO: Dansemoro 2. Vis mer

Denne gang har trioen gitt seg dansegleden og bevegelsesfryden i vold.

Men slik den takler Iyer-originaler, pophits som «Human Nature» og «The Star of A Story» og ikke minst Henry Threadgills «Little Pocket Size Demons», medfører oppfordringene til dans en viss risiko for ankelbrudd og overtråkk.

Iyer kjører crescendo etter crescendo i kjent monsterteknikk-stil, Crump og Gilmore følger ham som eggende, hoggende skygger, og de svalere partiene, som Herbie Nichols' «Wildflower» og Duke Ellingtons «The Village of The Virgins», blir mer til å få igjen pusten av enn til å nyte som eksempler på lydhørt samspill og harmonisk skjønnhet.

DET er en interessant tilfeldighet at Brad Mehldau (anmeldt forrige onsdag) og Vijay Iyer kommer med nye trioalbum i disse dager. De to pianistene er jevngamle, hylles begge som framtida for amerikanske klaverjazz, men låter rett så ulikt hverandre, både solo og i trio. Bakom spøker Jason Moran, den tredje og litt yngre kandidaten til «pianotronen», og sivsuset av et nytt «Hancock-Corea-Jarrett-regime» blir stadig sterkere.