Stigmatisering er en farlig tendens

Det er ulogisk å forvente at enhver muslim skal ta avstand fra en handling som er forbudt i islam.

SAMHOLD: Norge fikk enorm oppmerksomhet verden rundt for samholdet, toleransen og kjærligheten vi møtte hatet med etter 22. juli-terroren, skriver innsenderen. Bildet er fra rosetoget i forbindelse med rettssaken i 2012. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SAMHOLD: Norge fikk enorm oppmerksomhet verden rundt for samholdet, toleransen og kjærligheten vi møtte hatet med etter 22. juli-terroren, skriver innsenderen. Bildet er fra rosetoget i forbindelse med rettssaken i 2012. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer
Meninger

Uavhengig av om det er på bakgrunn av religion eller etnisitet, er det veldig lett å stemple en hel folkegruppe på bakgrunn av hva et enkeltindivid har gjort.

Vi har også eksempler på det motsatte, at et enkeltindivid blir stempla som det ene og det andre på grunn av hva folk som tror de har mandat til å fronte en eller annen religion eller folkegruppe, gjør. Dette er naturligvis feil. Det er viktig å se hver person som et fullbyrdet enkeltindivid, og behandle vedkommende deretter.

Etter 22. juli fikk Norge enorm oppmerksomhet verden rundt, for samholdet, for toleransen og for kjærligheten vi møtte hatet med. Vi sto sammen som en felles enhet og gjorde det klart for gjerningsmannen og hans likesinnede at vi, som nasjon, ikke ville la oss kneble.

En annen ting som også fikk oppmerksomhet, var hvordan muslimer, i kjølvannet av angrepet, ble mistenkeliggjort, utsatt for fysiske og verbale angrep og anklaget for å stå bak angrepet. Med en gang det ble kjent at det var en etnisk norsk som sto bak, fikk pipa en annen lyd. Når muslimer, jøder, eller humanister, for den saks skyld, ikke forlangte unnskyldning fra kristne den gang, er det langt bak mål å forvente at muslimer skal be om unnskyldning og ta avstand fra angrep når det er en som utgir seg for å være muslim som står bak.

Denne brutale terrorhandlingen i Paris strider mot islams lære, og derfor vil det være ulogisk å forvente at enhver muslim skal ta avstand fra en handling som er forbudt i islam. Før vi er muslimer, kristne, jøder eller humanister, er vi mennesker. Tatt det i betraktning, vil det mest logiske være at ethvert menneske tar avstand fra denne avskyelige handlingen, og ikke bare muslimer.

Jeg prøver på ingen måte å forsvare de menneskene som sto bak terrorangrepet, da det ikke lar seg gjøre. Dette var et angrep på menneskeheten som en helhet, og da må vi håndtere og bekjempe det i fellesskap. Vi er nødt til å se på hva som kan være intensjonen og formålet med et slikt angrep. Målet er uten tvil å skape splid blant befolkningen, og hvis vi svarer med å gjøre akkurat det, mener jeg vi er bidragsytere til at de når målet sitt.

• Mehmood er samfunnsdebattant og en av initiativtakerne til «Fredens ring» rundt synagogen i Oslo i februar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.