Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-bildet:

Stikk til studentene med Listhaug-bildet:
- Om dere gir 80 000 kr. har dere fortsatt 220 000 til utgiftene for neglelakkfjerner

Tore Gudmestad har brukt Listhaug-bildet til å starte en innsamlingsaksjon for Kreftforeningen. Nå oppfordrer han studentene som solgte bildet, til å bidra.

KONTROVERSIELT: Natt til 2. påskedag hang gatekunstneren AFK opp dette maleriet av Sylvi Listhaug (Frp) på en vegg i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Natt til 2. påskedag hang gatekunstneren AFK opp dette maleriet av Sylvi Listhaug (Frp) på en vegg i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer

Det omstridte maleriet av Sylvi Listhaug (Frp) ble stilt ut på Gategalleriet i Bergen 1. mai. Søndag 29. april startet Tore Gudmestad en innsamlingsaksjon til Kreftforeningen i forbindelse med utstillingen av bildet.

Målet har vært å samle inn 300 000 kroner til Kreftforeningen. Men nå ser det ut til at målet ikke blir nådd før innsamlingen avsluttes på kvelden 16. mai.

Gudmestad oppfordrer studentene som tok med seg bildet, og solgte det for 300 000 kroner, om at de bidrar med de 80 000 kronene som gjenstår for å nå innsamlingens mål.

- Jeg synes de kom veldig lett til de 300 000 kronene. Det er mye penger. Det er 800 personer som har bidratt i innsamlingen til nå, og vi har hittil fått inn 220 000 kroner. Han som kjøpte maleriet for 300 000 valgte å gi bildet til dette gode formålet. Da tenker jeg at studentene bør klare å bidra. Da har de også fått mulighet til å gi til en god sak, sier Gudmestad, til Dagbladet.

- Fortsatt 220 000 til neglelakkfjerner

Fredag la han ut en post på Facebook hvor han kom med denne beskjeden til studentene:

«Et lite stikk til studentene som fikk 300 000 kroner for bildet... Dere kan gi 80 000 kroner til denne innsamlingsaksjonen, så er vi i mål. Da har dere fortsatt 220 000 kroner til utgiftene med neglelakkfjerner», skrev Gudmestad.

I posten takker Gudmestad samtidig alle som har bidratt til innsamlingen.

- Det synes jeg er flott. Jeg har takket hver og en som har bidratt, sier han.

Dagbladet har forsøkt å få tak i studentene gjentatte ganger mandag og tirsdag, de har foreløpig ikke besvart henvendelsene. De har heller ikke tidligere uttalt seg om hva pengene skulle brukes til.

- Hva er grunnen til at du ordla deg på denne måten?

- Jeg føler at de kom så lett til pengene, og jeg ser hvor mye det har kostet å få inn penger til denne innsamlingsaksjonen, sier Gudmestad.

Kunstmuseet Kode i Bergen vil avgjøre denne måneden om de vil ta imot bildet gratis, og plassere det i museet permanent. Gudmestad opplyser at dersom Kode takker nei til bildet, blir det solgt på det åpne markedet. Inntektene vil i så fall gå uavkortet til Kreftforeningen.

Kunstneren oppfordret til veldedig formål

Det var natt til andre påskedag at bildet, som er malt av gatekunstneren AFK, ble hengt opp i Bergen. Få dager seinere ble maleriet sprayet over av svart maling. Fire Bergens-studenter tok maleriet med seg til kollektivet sitt, der de restaurerte bildet ved hjelp av neglelakkfjerner.

Studentene solgte til slutt bildet til Ole Petter Duus. Duus valgte å gi maleriet til Gudmedstad, som selv var med på budrunden, slik at bildet kunne bidra til å samle inn penger til Kreftforeningen.

Gudmestad forteller til Dagbladet at da han trakk seg fra budrunden, sa han til studentene at han håpet pengene fra salget gikk til et godt formål.

Også den anonyme gatekunstneren AFK, som står bak bildet, har uttalt at han håpet en stor del av pengene ville gå til et veldedig formål.

- Selvfølgelig håper jeg bildet ender opp et sted hvor det fortsatt kan bli sett av folket, og som jeg alltid har sagt håper jeg at en stor del av pengene går til dem som trenger det mest. Bortsett fra det har jeg bestemt meg for å ikke involvere meg i skjebnen til dette verket, sa AFK, til Dagbladet 11. april.

Gudmestad opplyser at han har vært i dialog med kunstneren på e-post.

- Sterkt

Tore Gudmedstad er faren til skribenten og journalisten Thea Steen, som mistet livet til kreft i 2016.

Steen startet kampanjen #sjekkdeg i 2015. Kampanjen oppfordet kvinner til å teste seg for livmorhalskreft.

Gudmestad forteller at han også har vært i kontakt med Kreftforeningen om innsamlingsaksjonen.

- Kreftforeningen synes dette er veldig fint. Jeg har også fått en del sterke e-poster fra personer som har vært syke, eller har mistet noen. Å lese dem er veldig sterkt, sier Gudmestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media